Iskrena priča

Ivan Jevtović: Moj otac je bio kul tata i veliki autoritet za svoje studente

Popularni glumac koji je strast prema glumi nasledio od svog nedavno preminulog oca Vladimira Jevtovića, govori o njihovim poslednjim zajedničkim trenucima, odanosti prema svojoj profesiji i kada je najteže, kao i sreći što je njegova ćerka Sofija i te kako telentovana
Šuška se
23:50h Autor:
Ivan Jevtović: Moj otac je bio kul tata i veliki autoritet za svoje studente
Foto: Kurir

Poznati glumac i frontmen benda Deca loših muzičara, Ivan Jevtović (41), zbog neodoljive jednostavnosti, ali i velikog talenta, miljenik je publike, ali i svojih kolega. Strast prema glumi nasledio je od oca Vladimira Jevtovića, glumca i čuvenog profesora na FDU, koji je preminuo 12. juna 2013. u 66. godini, svega nekoliko dana nakon što je Ivan imao premijeru predstave Revizor u Ateljeu 212.

"Bez obzira na to šta se dešavalo, taj naš osnovni hram - pozorište, ne sme da da trpi, kao što nijedan kolega ili čovek u publici ne treba da oseti bilo kakav moj privatni problem. Tome sam naučen i verujem da je to ispravno. Sećam se kako sam sat vremena nakon što sam kući, iz porodilišta Narodni front, doveo suprugu Sandru s bebom Sofijom morao na probu. To su glumačka bića jer šta god se dešava: The show must go on... Otac je bio ozbiljno bolestan, ali nismo želeli da pričamo o tome, najviše zbog toga što je bio veliki fajter i nekoliko nedelja pred sam kraj nije verovao da će otići, već je bio siguran da će pobediti. Na samom kraju burazer i ja pitali smo ga kako treba da izgleda to spuštanje zavese, a on je bukvalno napravio režiju predlažući ko bi šta mogao da uradi. Sve posle toga bilo je veoma dostojanstveno i u njegovom stilu. Drago mi je što smo, kao slobodna deca koja su stasavala uz rokenrol, kada je spušten u zemlju po njegovoj želji pustili Because od Beatlesa. To je nešto što bih i sam poželeo ili bih možda tražio nešto, još tvrđe - započinje priču Ivan koji se sa smeškom priseća vremena kada je ocu saopštio da želi da upiše studije glume.

"Nas dvojica imali smo prećutan dogovor još kada sam ga, nekoliko meseci pre prijemnog ispita na Akademiji, šokirao rečima kako želim da upišem glumu. Tada sam imao dvadeset godina i rekao sam mu da ću, kada se vratim iz inostranstva, pokušati samo jednom, ali pod uslovom da, ako prođem, zauvek imam autonomiju. Mada mislim da mu je, kad sam ja u pitanju, to bilo jasno od početka jer je i moju braću Rastka i Jakova vaspitao kao izrazito jake individue. Profesor Milenko Maričić prepoznao je da imam to nešto u sebi i tako sam na kraju upisao glumu", govori Jevtović koji se baš kao i njegov otac nekada, kroz čiju su školu prošli i Mirjana Joković, Srđan Todorović, Vesna Trivalić, Dragan Bjelogrlić, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, bavi pedagoškim radom.

"Jedno vreme radio sam s njim na BK akademiji gde je vodio glumačku klasu, bio sam mu asistent. Imao je čudesan metod rada i neverovatni ljudi su izašli iz njegovih klasa jer se posvetio isključivo tom poslu. Kao tata bio je samo kul tip, a veliki autoritet za svoje studente i hvala Bogu da je tako bilo jer mislim da bez toga oni ne bi postali tako veliki glumci. Svi ti studenti iz Beograda, Prištine, Banjaluke i Cetinja gde je predavao, emotivno su dobijali od njega kao i nas trojica sinova i to su naša braća i sestre. Smatrao je da glumac mora da pronađe pravi balans u privatnom životu da bi bio dobar umetnik. Zato se brinuo da svako od njih bude u redu i da njihove porodice funkcionišu kako treba, a i sada mi pričaju kako im je često govorio za njihove postupke: Odobravam ili Ne odobravam! Bio je vrlo srećan kada sam mu rekao da i sam želim da se bavim pedagogijom, a već dve godine vodim školicu glume za klince od sedam do dvanaest godina. Preuzeo sam njegov metod rada, ali ga i nadogradio i razvio na svoj način", navodi šarmantni umetnik koji sa suprugom Sandrom (36) ima ćerku Sofiju (12).

"Ovog leta bili smo u Grčkoj u divnom mestu Posidi i sjajno smo se proveli. Putovanja su naša velika strast i bukvalno živimo za njih, tako da smo pre tri nedelje kolima bili i na proputovanju Toskanom. Sofija se sve više uključuje u planiranje naših avantura, a trudimo se da ispoštujemo svaku njenu interesantnu inicijativu. Ona je nasledila od mame Sandre, kao i moje majke i tasta, odlične crtačke sposobnosti, ide u Muzičku školu Josip Slavenski na odseku za gitaru, trenira kapueru, đuska, peva i gleda se u ogledalu. Naravno, zbog cele moje porodice ima afinitete i prema glumi i ako to bude njen izbor u budućnosti, biću joj podrška, ali mi je drago što je interesuju različite stvari", ponosno ističe Ivan

Završava kroz smeh Jevtović koji će sa bendom krajem septembra nakon singla Flora i fauna objaviti i drugi WTF Is Going On.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs