Druga tužba za Kamerona zbog istog ostvarenja

Umetnik Rodžer Din tuži Džejmsa Kamerona zbog filma Avatar

Iako je poznati režiser već najavio 2 nastavka filma Avatar, već drugi put se susreće ozbiljnim optužbama na račun ovog hita
Šuška se
01:34h
Umetnik Rodžer Din tuži Džejmsa Kamerona zbog filma Avatar

Britanski umetnik Rodžer Din (Roger Dean) podneo je tužbu protiv holivudskog režisera Džejmsa Kamerona (James Cameron) uz optužbu da je u filmu Avatar kopirao njegove ideje.

Din, koji je dizajnirao omote albuma bendova Yes i Asia, pokrenuo je proces prošle sedmice, pred sudom u Njujorku, tražeći 50 miliona dolara odštete.

On je optužio Kamerona za namerno i smišljeno kopiranje, korišćenje i distribuciju njegovih originalnih slika, prenosi BBC.

Avatar je među prvim filmovima u kojima je korišćena 3D tehnologija i od izlaska 2009. godine zaradio je više od 2,8 milijardi dolara širom sveta, a od devet nominacija osvojio tri nagrade Oskar.

Din, koji je prilikom podnošenja tužbe sebe opisao kao međunarodnog umetnika i dizajenra, čije su vizionarske slike kreirale novi žanr, tvrdi da je Kameron proučavao i koristio njegov umetnički rad u pripremi za svoj film.

On optužuje Kamerona da je u filmu kopirao njegove slike plutajućih ostrva i velikih lukova na nebu koje je slikao tokom prethodnih 40 godina. Ukoliko bacite pogled na slike, biće vam jasno da Din nije samo još jedan prevarant, koji želi da se proslavi na tuđoj slavi.

Kameron, koji je osvojio Oskara za film Titanik, izjavio je da je prvi put ideju za Avatara dobio još 1995. godine.

Ovo nije prva tužba sa kojom se suočava slavni holivudski reditelj povodom Avatara.

Prethodno je scenarista Brajant Mur (Bryant Moore) tvrdio da su delovi njegova dva scenarija koje je poslao Kameronovoj kompaniji korišćeni u Avataru. Prošle godine Kameron je vodio i dve odvojene parnice protiv sličnih optužbi.

Kameron je ranije saopštio da su dva nastavka Avatara već u pripremi. Prvi bi trebalo da se pojavi u bioskopima i decembru 2014, a drugi godinu dana kasnije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs