Oteli je od majke, bila žrtva najužasnije tajne sporta, brat joj ubica, muž je javno ponizio: A ona ovim zadivila svet

Neverovatna gimnastičarka Simon Bajls osvojila je peto olimpijsko zlato i ukupno devetu medalju na Olimpijskim igrama u karijeri, što je učinilo jednom od najboljih sportistkinja svih vremena!

Celebrities
09:36h
Oteli je od majke, bila žrtva najužasnije tajne sporta, brat joj ubica, muž je javno ponizio: A ona ovim zadivila svet
Foto: Printscreen Instagram / simonebiles

Slavna gimnastičarka osvojila je sa reprezentacijom Amerike osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Parizu. Danas je ona najveća zvezda ovog sporta i žena s najviše medalja u istoriji gimnastike, a njen uspeh je još veći ako se uzme u obzir njena teška životna priča koja je ravna čudima!

Pobeda je stigla nakon što je slavna Amerikanka odustala od Olimpijskih igara u Tokiju 2020. zbog potrebe da se posveti svom mentalnom zdravlju. Na prethodim OI u Riju de Žaneiru 2016. osvojila je zlatnu medalju. Zlatna Simon Bajls jača je van terena od brojnih nedaća, a na samom terenu pomera granice pa je tako sa lakoćom izvodila pokrete koji su ranije bili rezervisani samo za gimnastičare.

Simon Bajls
foto: Baptiste Autissier - Panoramic/D / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prozvali su je čudo od deteta

Simon Bajls rođena je 14. marta 1997. godine u Ohaju, kao treća od četvoro dece. Njena majka Šenon, međutim, nije mogla da brine o svojoj deci jer je bila zavisna od droge i alkohola, pa su deca smeštena u hraniteljsku porodicu.

– Ne sećam se mnogo toga o hraniteljskoj porodici, ali znam da te odvoje od biološke majke, a ti misliš da ćeš joj se vratiti – priznala je gimnastičarka.

Šenon Bajls upoznala je Simoninog oca Kelvina Klemonsa dok su oboje bili tinejdžeri i zavisnici. Sportistkinja danas nema kontakt sa ocem, dok Šenon povremeno priča s njim.

– Zvao me je baš u nedelju. Rekao je: "Gledam Simon, gledaš li je ti? Zovi me onda posle" – otkrila je ona pred kamerama. – On zna da je ona njegova ćerka i ponosi se njom.

Simon Bajls
foto: Baptiste Autissier - Panoramic/D / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je Simon objasnila, ona je bila srećna što je ostala s braćom i sestrama umesto da ih razdvoje nakon što su oduzeti majci, a veruje da je za nju dobro što se sve dogodilo kako jeste.

– Imam osećaj da ne bih bila tu gde jesam da nije bilo te prekretnice – rekla je ona jednom prilikom.

Kada su saznali da su im unuci u hraniteljskoj porodici, Simonin deda Ron Bajls i njegova druga supruga Neli Kajetano Bajls podneli su zahtev da usvoje Simon i njenu mlađu sestru Adriju, dok je Ronova sestra Harijet usvojila dvoje starije dece.

– Sećam se da sam se molila da se povežemo – rekla je Neli jednom prilikom. – Reći im da ih volite i brinete o njima – to su samo reči. Ali kada se probudite jednog dana, shvatite biste sve uradili za tu decu. Da biste umrli za tu decu. I kada to osetite, tada znate da ste stvarno majka.

Simon Bajls
foto: Baptiste Autissier - Panoramic/D / Shutterstock Editorial / Profimedia

Simon se od malih nogu oslanjala na Rona i Neli i posmatrala ih kao svoje roditelje, a upravo su je oni uveli u svet gimnastike. Prijavili su je za šestodnevni kamp na kom je prvi put probala da se bavi ovim sportom, a treneri su predložili da nastavi da trenira jer ima potencijal.

Kada je imala osam godina, počela je da sarađuje s trenerkom Ejmi Burman, a pravu profesionalnu karijeru započela je sa 14 godina. Deka i baka bili su njena najveća podrška na putu ka uspehu i ulasku u istoriju, a Neli je držala Simon za ruku kada je odlučila da odustane od takmičenja na OI u Tokiju, što je naišlo na lošu reakciju javnosti.

– Ne možeš to da uradiš. Okej je, dušo – rekla joj je Neli, kako su otkrile dokumentarnoj seriji "Simon Biles Rising". – Biće najbolji mogući bez tebe.

Javno poniženje supruga

Velika podrška joj je suprug za kog se udala u aprilu prošle godine. Četvorostruka olimpijska šampionka na Igrama u Riju 2016. i gimnastičarka koja je 14 puta bila svetska šampionka Simon Bajls venčala se sa NFL igračom Houston Texans Džonatanom Ovenom sa kojim je sklopila građanski brak.

Čuvena sportistkinja nosila je neobičnu venčanicu sa karnerima i otvorenih leđa u kojoj je prelepo izgledala. Til na odeći otkrio je i elegantne sandale. Mladoženja je blistao u sportsko-elegantnim odelu i moderni mokasinama.

Par se sreo 2019. na utakmici njegovog tima, ali su se upoznali 2020. preko aplikacije za zabavljanje Raya. Oven je napravio prvi korak. Vezu je nekoliko meseci kasnije ozvaničila gimnastičarka na društvenim mrežama. Verili su se u februaru 2022. Simon je svom prezimenu dodala muževljevo prezime što je naznačila i na Instagramu.

Oven je šokirao mnoge, a njene fanove ozbiljno naljutio kada je odgovarajući na pitanje kako je osvojio Simon Bajls, rekao: "Ona je osvojila mene". Dodao je da nije ni znao ko je ona pre njihove veze ali da mu je broj njenih pratilaca na Instagramu ukazivao na to da je "vredna pažnje".

Mnogi smatraju da su takve njegove izjave bile krajnje neprimerene, ali mu Simon to nije zamerila.

Simon Bajls sa ostalim članicama američke reprezentacije u gimnasticiFoto:Profimedia

U kandžama nasilnika

Put do uspeha čuvene gimnastičarke koja je važila za čudo od deteta bio je više nego težak. Dok je pravila korake ka što boljoj karijeri i tek se pripremala za najveće sportske bitke, Simon Bajls postala je žrtva seksualnog zlostavljanja. Nasilnik je bio bivši lekar američke reprezentacije Leri Nasar.

Simon nije bila njegova jedina žrtva, a surova tajna svetskog sporta dugo se skrivala pod tepihom. Kada je istina izašla na videlo, šoku i zaprepašćenju nije bilo kraja.

Bajls i još tri američke gimnastičarke svedočile su pre više godina pred pravnim komitetom Senata o seksualnom zlostavljanju koje su doživele. Pamte se reči slavne sportistkinje koja je istinska inspiracija i motivacija mnogima, a najviše onima koji su poput nje bili žrtve nasilja.

"I ja sam jedna od mnogih preživelih koje je Lari Nasar seksualno zlostavljao. Većina vas me poznaje kao srećnu, nasmejanu i energičnu devojku, ali u poslednje vreme sam se osećala slomljenom i što sam više pokušavla da isključim taj glas u glavi, on je sve glasnije vrištao. Ne bojim se više da kažem svoju priču. Teško je ponovo preneti ova iskustva, još više mi se kida srce jer dok se spremam za OI 2020. moram stalno da se vraćam u salu gde sam bila zlostavljana. Ali ja sam jedinstvena, pametna, talentovana, motivisana i strastvena. Obećala sam sebi da će moja životna priča biti mnogo veća od ovoga i obećavam svima da nikad neću odustati. Previše volim ovaj sport i nikad ne odustajem. Neću dozvoliti da jedan čovek, i drugi koji mu to omogućavaju, ukrade moju ljubav i radost", saopštila je pre šest godina.

Jeziva priča dobila je sledeći epilog. Bivši sportski lekar Leri Nasar priznao je da je godinama zlostavljao američke gimnastičarke. Osuđen je 2018. godine na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina. Osuđen je i na 60 godina u federalnom zatvoru zbog dečije pornografije.

O tome kako se jeziva tajna skrivala, govorila je i sama Simon. Osim propusta FBI-a, ona je na sudu istakla da su Gimnastičarski savez i Olimpijski i Paraolimpijski komitet SAD znali da ju je zvanični timski lekar zlostavljao, mnogo pre nego što je ona otkrila saznanja o tome, prenela je Beta. Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da veoma žali zbog kašnjenja u procesuiranju Nasara i bola koji je naneo.

Interna istraga Ministarstva pravde objavljena u julu 2021. i pokazala je da je FBI napravio greške u istrazi i da nije tretirao slučaj sa „najvećom ozbiljnošću“ nakon što je Savez 2015. godine prvi put prijavio zlostavljanje kancelariji FBI u Indijanapolisu. FBI je priznao da je imao „neoprostivo ponašanje“.

Njen brat ubio troje ljudi

Šok se desio i 2019. kada je Tevin Tomas Bajls, stariji brat najbolje gimnastičarke, ubio troje ljudi.

"Srce me boli zbog svih koji su bili umešani u ovu tragediju. Ne postoji ništa što ja mogu da kažem što će izlečiti bilo čiji bol, ali želim svima da izjavim svoje iskreno saučešće. Molim vas da poštujete privatnost moje porodice dok prolazimo kroz ovaj bolni period", poručila je tada Simon.

Stil / Glossy / Žena

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs