KAŽU DA JE DEVOJKAMA PRSTIMA ODUZIMAO NEVINOST: Kad je ćerka pokušala da pobegne od njega, prošla je kao bosa po trnju

Princeza Latifa je pokušala da pobegne od oca, čoveka od kojeg sve žene beže, a onda je prošla kao bosa po trnju.

Celebrities
KAŽU DA JE DEVOJKAMA PRSTIMA ODUZIMAO NEVINOST: Kad je ćerka pokušala da pobegne od njega, prošla je kao bosa po trnju
Foto: Abd Rabbo Ammar/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je 11. marta 2018. očajnička molba odjeknula širom sveta, javnost je bila šokirana. Naime, princeza Latifa objavila je video koji je pokrenuo lavinu komentara.

"Ako gledate ovaj video, to nije tako dobra stvar. Ili sam mrtva ili sam u veoma, veoma, veoma lošoj situaciji." Gledaoci su videli lepu mladu ženu u plavoj majici, tamne kose skupljene u rep. Predstavila se kao šeika Latifa, princeza Dubaija, i objasnila da se sprema da pobegne iz sopstvene zemlje, u tajnosti.

Njena prijateljica Tiina Jauhiainen se kasnije sećala kada je poslednji put videla Latifu živu. "Oružja je bilo svuda. Latifa je vrištala i šutirala. Ali bio sam paralizovana od straha. Nisam mogala da kažem ni reč. Samo bih volela da sam rekala, žao mi je što ovo nije uspelo. Da sam joj rekala da je volim."

Princeza Haja, Šeik Muhamed al Maktoum
foto: Steve Parsons / PA Images / Profimedia

Latifina priča o pokušaju bekstva i zatvaranju od strane njenog oca, svemoćnog lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma, je priča toliko šokantna da su prvi ljudi kojima je posegnula za pomoć pomislili da je to prevara. . Ali danas, zahvaljujući prijateljima koji su pokušali da joj pomognu da pobegne, i timu advokata za ljudska prava koji su podneli peticiju UN da zahtevaju slobodu princeze Latife, nema sumnje u istinitost njene strašne nevolje.

Princeza Latifa
foto: Profimedia

Prvi put je pobegla sa 16 godina, kada je 2002. godine uhvaćena u pokušaju da pređe granicu Omana i vraćena je u Dubai, gde je bačena u zatvor na više od tri godine. Dok je bila u zatvoru, tvrdila je da je pretučena po naređenju svog oca. U videu iz 2018, Latifa je navela "stalno mučenje": "Čak i kada me nisu fizički tukli, mučili bi me. Ugasili bi sva svetla... U samici... Nisam znala kada se završava jedan dan, a počinje drugi."

Princeza Latifa
foto: Profimedia

Dve godine pre Latifinog prvog pokušaja bekstva, jedna od njenih starijih sestara, Šamsa, dala je sličnu ponudu za slobodu dok je bila na odmoru na njihovom imanju u Sariju u Engleskoj. Uhvaćena je na ulicama Kembridža u očiglednoj otmici koju policija nikada nije detaljno istražila. Latifa je tvrdila da je njena sestra provela narednih osam godina u zatvoru i da je bila drogirana od strane porodice.

Ko je famozni šeik od kojeg žene beže

Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum je sedamdesetdvogodišnji milijarder, vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata. Poznat je po tome što žene beže od njega.

Haji al Husein jedna je od njegovih žena, koja je, uplašena za svoju bezbednost napustila šeika.

Šeik Mohamed, Šeik Muhamed al Maktoum
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Haja je s njihovom decom, 11-godišnjom princezom al-Džalilom i 7-godišnjim šeikom Zajedom, odletela prvo u Nemačku, a zatim u London, gde sad traži azil, ali i bori se za razvod jer se, tvrdi, boji za svoju sigurnost i svoj život.

Njen je beg povezan s nestankom šeikove ćerke iz prethodnog braka, princeze Latife.

Službeni izvori, s dvora šeika, govore kako je 33-godišnja princeza "lakoverna" i da je trenutno "na sigurnom", u Dubaiju. Nakon njenog vraćanja kući, cela šeikova porodica za medije pričala kako je Latifa na sigurnom i da je niko ne drži protiv njene volje, uključujući i sada odbeglu princezu Haju. Ona je išla toliko daleko da je u Dubai pozvala bivšu irsku predsednicu i čelnicu UN-a za ljudska prava, Meri Robinson, kako bi se ona uverila da je princeza Latifa na sigurnom. Robinson, inače Hajina prijateljica, pristala je, a objavile su i fotografije s Latifom, na kojima ona izgleda izgubljeno. Robison je rekla kako Latifa "ima problema, ali je među porodicom koja je voli".

Princeza Haja, Šeik Mohamed
foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Obe - Robinson i Haja - bile su žestoko kritikovane zbog tog poteza te su ih optuživali kako pokušavaju da prikriju pravo činjenično stanje u vezi s otmicom princeze. Glasine kažu kako je Haja s vremenom doznala informacije o Latifinom begu i otmici koju je naredio šeik, Hajin suprug. Zato se odlučila na radikalan korak - pobegla je iz Emirata i sad je čeka brutalna bitka za razvod.

Inače, sa svojih šest žena šeik Muhamed ima 23 dece, a princeza Latifa nije prva koja je pokušala da pobegne. Pre 18 godina isto je pokušala i njegova kćerka princeza Šamsa, koja je tad imala 19 godina. To se dogodilo kad je porodica bila na odmoru u Engleskoj, na imanju Longkros. Šamsa se odvezla do ulaza imanja, tamo ostavila automobil, bacila telefon i počela da beži. Za njom je organizovana ozbiljna potraga i konačno su je pronašli, prenosi 100posto, hrvatski portal.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs