CRNA LISTA

JEDAN JE NAPAO MALOLETNICU, DRUGI SILOVAO, A ON KOLEGI LUPIO ŠAMAR: Zvezde koje imaju zabranu dolaska na dodelu Oskara

Izašao je spisak zvezda koje imaju zabranu da prisustvuju dodeli Oskara

Celebrities
21:26h Autor:
JEDAN JE NAPAO MALOLETNICU, DRUGI SILOVAO, A ON KOLEGI LUPIO ŠAMAR: Zvezde koje imaju zabranu dolaska na dodelu Oskara
Foto: Profimedia

Oskar se smatra najprestižnijom nagradom u industriji zabave, a dodeljuje se svake godine početkom marta. Akademija filmske umetnosti i nauke sastavila je spisak osoba koje su prekršile njihov kodeks ponašanja i kojima je zbog toga dolazak zabranjen.

Harvi Vajnstin
foto: Profimedia

Vil Smit

Tokom 94. dodele Oskara, voditelj programa Kris Rok je u Dolbi teatru u Holivudu predstavljao Oskara za najbolji dokumentarac, šaleći se pritom na račun obrijane glave supruge Vila Smita Džejde Pinket Smit, koja boluje od alopecije. Vil se tada popeo na binu i ošamario ga.

Harvi Vajnstin
foto: Profimedia

Zbog tog udarca zabranjen mu je dolazak na dodelu Oskara na 10 godina, ali mu je dozvoljeno da zadrži nagradu za najboljeg glumca.

Harvi Vajnstin
foto: Profimedia

Harvi Vajnstin

Harviju Vajnstinu 2017. zabranjen je pristup dodeli filmskih nagrada nakon optužbi za seksualno zlostavljanje. Kasnije je osuđen za zločine stare i decenijama, a osuđen je na 23 godine zatvora u saveznoj državi Njujork. Nekad moćni medijski mogul (71) proglašen je krivim i za silovanje i za još dve tačke optužnice u decembru 2023.

Harvi Vajnstin
foto: Profimedia

Bil Kozbi

Glumcu i komičaru Bilu Kozbiju (86) 2018. doživotno je zabranjen pristup ceremoniji dodele Oskara. On je u aprilu 2018. osuđen za drogiranje i seksualno zlostavljanje košarkaškog trenera Andree Konstand, a to se desilo 2004. godine. Osuđen je na tri do deset godina zatvora, ali je odslužio samo tri godine kazne pre nego što je Vrhovni sud Pensilvanije poništio presudu, nakon koje je pušten kući.

Adam Kimel

Snimatelju Adamu Kimelu (64) zabranjen je pristup dodeli Oskara 2021. zbog niza seksualnih zločina. Priznao je krivicu za silovanje 15-godišnje devojke 2003, kada je imao 43 godine, pre nego što je njegova holivudska karijera doživela uspon. Imali su odnos najmanje deset puta 2003. godine. Sledeće godine priznao je krivicu.

Harvi Vajnstin
foto: Profimedia

Roman Polanski

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski doživotno je izbačen s dodele nagrada 2018. nakon seksualnog odnosa s maloletnicom. Prebegao je iz SAD u Francusku 1977, nakon što je priznao krivicu za zločin. Dobio je pet nominacija za Oskara i osvojio nagradu za najboljeg reditelja za biografsku ratnu dramu "Pijanista", uprkos nemogućnosti prisustvovanja ceremoniji jer su ga tražile američke vlasti. Otkad je dobio doživotnu zabranu, Polanski nije bio nominovan niti mu je dozvoljeno da prisustvuje dodeli Oskara.

Karmajn Karidi

Glumac Karmajn Karidi bio je prva osoba kojoj je Akademija 2004. godine trajno zabranila dolazak na dodelu Oskara. Jedan od aktera drugog i trećeg dela "Kuma", koji je umro 2019. u 85. godini, izbačen je zbog ilegalnog puštanja približno 60 VHS kaseta budućih filmova svom prijatelju Raselu Sprejgu. Na kraju je oslobođen svih optužbi, ali Akademija nije promenila odluku.

Harvi Vajnstin
foto: Profimedia

Ričard Gir

Ričardu Giru zabranjen je dolazak na dodelu Oskara na 20 godina 1993. godine, nakon što je tokom govora odstupio od scenarija i kritikovao "užasnu, groznu situaciju po pitanju ljudskih prava" na Tibetu. Spominjao je čak i čelnika Komunističke partije Kine Denga Sjaopinga. Nakon deset godina Akademija je odlučila da poništi zabranu i 2003. dozvolila mu prisustvo, kada je mjuzikl "Čikago", u kojem je glumio, bio nominovan za nagrade.

Stil/Tportal.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs