ZASPAO JE U LJUBAVNICINOM KREVETU I VIŠE SE NIKAD NIJE PROBUDIO: Svi su se pitali kako je Brus Li umro u 32. godini

Mnogi se i danas pitaju kako je zaista umro Brus Li, a teorija o njegovoj smrti ima mnogo.

Celebrities
ZASPAO JE U LJUBAVNICINOM KREVETU I VIŠE SE NIKAD NIJE PROBUDIO: Svi su se pitali kako je Brus Li umro u 32. godini
Foto: Profimeida

Majstor borilačkih veština Brus Li nije 1973. dočekao premijeru svog remek dela "U zmajevom gnezdu", a umro je samo šest dana ranije sa 33 godine. Službeni uzrok smrti bila je alergijska reakcija uzrokovana mešanjem THC-a koji se nalazio u njegovom telu i analgetika kojeg mu je zbog glavobolje dala glumica Beti Ting Pei. Ali Lijeva prerana smrt podstakla je i teorije zavere koje su krivce tražili u kineskim trijadama i italijanskoj mafiji.

Ipak, najglasnija teorija o njegovoj smrti vezuje se za njegovu ljubavnicu za koju mnogi veruju da je ubica.

Brus Li
foto: Profimeida

Naime, 20. jula 1973. Li je otišao na spavanje, nakon što se požalio na glavobolju i nikada se nije probudio. Hitna pomoć je pozvana nakon što je pronađen bez svesti, ali je Li proglašen mrtvim po dolasku u bolnicu.

Šta se zapravo događalo kobnog dana?

Brus je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Maršalu oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima bila je i nova filmska ponuda iz Vorner Brosa, te predlog Hana-Barbera za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu.

Brus Li
foto: Profimedia

Bilo je tu i predloga za knjigu, odeću, i slično, u tom velikom carstvu kojeg je Brucs Li gradio. Nakon što je poslao pismo, odvezao se u Golden Harvest studio. Tamo se sastao sa Džordžom Lazenbijem, australijskim Džjmsom Bondom, kako bi razgovarali o njegovom učestvovanju u filmu "Igre smrti". Priključio im se i Andre Morgan. Li je snimio veći deo kraja tog filma, a cilj mu je bio na neki način uključi i Lazenbija u priču. O tome je razgovarao i sa Rejmondom Krovmom koji je predložio da otiđu na večeru i formalizuju dogovor. Ali Li je imao druge planove, hteo je posetiti Beti Ting Pei, trebao mu je "nooner" (seks u vreme ručka). Obećao je da će se vratiti popodne kako bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbiju. Kod Beti je stigao oko 13 sati, i ostao nekoliko sati.

Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Li je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će Džordž Lazenbi značiti za njegov film. Ulogu je ponudio i Beti, koja to baš nije oberučke prihvatila. Kaže kako joj nije bilo prijatno da na filmu glumi njegovu devojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

- Nikada nisam htela da snimim taj film. Bilo bi mi neprijatno - rekla je.

U njenom stan je oko 18 sati stigao i Rejmond Kov iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali celo popodne da se vrati u studio, a kada nije došao, odlučili su doći do njega, ili su mu možda hteli pomoći nagovoriti Beti da pristane da snimi film. Bio je to najtopliji dan u mesecu, piše The Ringer.

- Brus se nije osećao baš najbolje, a ni ja se nisam osećao dobro. Popili smo vode i tada je krenuo da glumi. Uvek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrpelo, pa je popio malo vode. I nakon toga se osećao nekako smušeno i malaksalo, kaže Kov.

Brus Li
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ubrzo se počeo žaliti na glavobolju. Bližilo se vreme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da bi hteo da se malo odmori, Kov je pokušao otići.

- Rajmond je mislio da je to neka vrsta izgovora - priseća se Beti sa smeškom.

Dala mu je pilule, lekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao već i ranije. Li je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Beti se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju. Rajmond je otišao oko 19:45, krenuo po Lazenbija kako bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu. Nakon što su ga neko vreme čekali, nazvali su Beti koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega.

Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će ga pokušati probuditi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspela. Histerično je nazvala Rajmonda i ispričala mu da ga ne može probuditi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisetio se 10. maja kada je Li zamalo umro do cerebralnog edema. Tako je odmah i nazvao lekara koji mu je tada spasao život, dr Langforda. Ali linija mu je stalno bila zauzeta.

Brus Li
foto: Profimeida

Kada je Kov stigao pronašao je Brusa kako leži potrbuške na krevetu, i Beti koja je bila pored njega, u stanju potpunog šok, pokušavala ga dozvati da se probudi. Kov je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, ovaj slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svedoci. Razmišljao je kakav bi to skandal mogao biti i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio spasiti stvar, i da bi bilo najbolje da je Brus Li umro negde drugde a ne u stanu svoje ljubavnice.

Ponovno ga je obukao, i razmišljao šta bi mogao uraditi, da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. Ali, na kraju je odlučio dovesti lekara. Rekao je Beti da nazove njenog ličnog doktora. Ona ga je nazvala, smo mu nije rekla ime pacijenta o kojem je reč. Kada je stigao Brus Li je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo kakvih znakova života. Bezuspešno ga je pokušavao oživeti deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro pre njegovog dolaska. Rajamond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je reč, ali lekar nije prihvati njegov predlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć. Insistirao je da je reč o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu Kvin Elizabet, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna.

Pre dolaska hitne Rajmond je preuzeo kontrolu nad situacijom, poput pravog producenta. Rekao je Beti da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Li na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja. Bolničari su stigli za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su mu pronaći puls, posle je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao kako "iako se osoba činila mrtvom, morao je primeniti svu prvu pomoć". Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta pre hitne pomoći.

- Nikad nisam pomislila da bi mogao umreti, ili da je već mrtav - priseća se.

Spojili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama. Linda je pitala jednog od lekara je li on i dalje živ. Umesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje lekara o autopsiji, potvrdno odgovorila.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs