OŽENIO JE DEVOJČICU I VASPITAO JE PO SVOJOJ MERI, PA POLUDEO ZA LJUBAVNICOM: Niko nikad nije živeo i umro kao što je on

Onako kako je živeo Pablo Eskobar niko nikada nije mogao, a njegov život bio je prepun turbulencija.

Celebrities
11:05h Autor:
OŽENIO JE DEVOJČICU I VASPITAO JE PO SVOJOJ MERI, PA POLUDEO ZA LJUBAVNICOM: Niko nikad nije živeo i umro kao što je on
Foto: Profimedia

Više od dve decenije nakon njegove smrti, Pablo Eskobar ostaje poznat kao i tokom svog vrhunca kao šef narko kartela u Medeljinu. Njegovo mesto u popularnoj kulturi je u velikoj meri zahvaljujući bezbroj knjiga, filmova i pesama.

Eskobar, sin farmera i školskog učitelja, počeo je svoj zločinački život dok je još bio tinejdžer. Prema nekim izveštajima, njegova prva ilegalna šema bila je prodaja lažnih diploma. Zatim se bavio falsifikovanjem izveštaja pre nego što je prokrijumčario stereo opremu i ukrao nadgrobne spomenike kako bi ih preprodao. Eskobar je takođe krao automobile i upravo je ovo delo dovelo do njegovog prvog hapšenja 1974. Ubrzo nakon toga, postao je etablirani švercer droge, a sredinom 1970-ih pomogao je u osnivanju kriminalne organizacije koja je evoluirala u kartel Medellin.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Mnogo novca

Na vrhuncu svoje moći, kartel iz Medelina je dominirao trgovinom kokainom, zarađujući oko 420 miliona dolara nedeljno i čineći svog lidera jednim od najbogatijih ljudi na svetu. Sa prijavljenom vrednošću od 25 milijardi dolara, Eskobar je imao dovoljno novca da potroši - i jeste. Njegov raskošan životni stil uključivao je privatne avione, luksuzne domove (vidi dole) i preterane zabave. Krajem 1980-ih navodno je ponudio da isplati dug svoje zemlje od 10 milijardi dolara ako bude izuzet iz bilo kakvog sporazuma o ekstradiciji. Pored toga, dok je njegova porodica bila u bekstvu 1992-93, Eskobar je navodno spalio 2 miliona dolara da bi zagrejao svoju ćerku.

Međutim, uprkos svim naporima, čak ni Eskobar nije mogao da potroši sav taj novac, a veliki deo je bio uskladišten u skladištima i poljima. Prema njegovom bratu, oko 10% ili 2,1 milijardu dolara godišnje je otpisano — pojeo su pacovi ili uništili elementi. U nekim slučajevima je jednostavno izgubljeno.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Eskobar je posedovao brojne raskošne kuće, ali njegovo najistaknutije imanje bilo je imanje od 7.000 hektara poznato kao Hacienda Napoles (nazvano po Napulju, Italija), koje se nalazi između Bogote i Medeljina. Navodno koštao je 63 miliona dolara, a obuhvatao je fudbalski teren, statue dinosaurusa, veštačka jezera, arenu za borbu s bikovima, ugljenisane ostatke klasične kolekcije automobila koju je uništio rivalski kartel, pistu, teniski teren i zoološki vrt (više o tome kasnije ). Lokalno stanovništvo je kasnije opljačkalo imanje – na čijem vrhu se nalazi avion koji je koristio prilikom prve vožnje drogom u SAD, a sada je popularna turistička atrakcija.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Kralj džungle

Eskobarov privatni zoološki vrt bio je dom za oko 200 životinja, uključujući slonove, nojeve, zebre, kamile i žirafe. Mnoga stvorenja su prokrijumčarena u zemlju u Eskobarovim avionima za drogu. Nakon njegove smrti 1993. godine, većina životinja je prebačena u zoološke vrtove. Međutim, četiri nilskog konja su ostavljena. Ubrzo su se namnožili i do 2016. godine više od 40 je živelo u tom području. Potencijalno opasne životinje oštetile su farme i izazvale strah kod meštana. Vlasti su počele da kastriraju muške nilske konje u pokušaju da kontrolišu populaciju.

Robin Hud

Možda se nadajući da će dobiti podršku svakodnevnih Kolumbijaca, Eskobar je postao poznat po svojim filantropskim naporima, što je dovelo do nadimka Robin Hud. Izgradio je bolnice, stadione i stambene objekte za siromašne. Čak je i sponzorisao lokalne fudbalske timove. Njegova popularnost kod mnogih Kolumbijaca pokazala se kada je 1982. izabran na drugo mesto u Kongresu zemlje. Nažalost, dve godine kasnije bio je primoran da podnese ostavku nakon kampanje za razotkrivanje njegovih kriminalnih aktivnosti. Ubijen je ministar pravde koji je vodio napore.

Sve za ljubav

Njegov ljubavni život nije bio ništa manje intrigantniji i šokantniji od "poslovnog", a mnogi se pitaju kako je jedna žena mogla da bude sa ubicom i kriminalcem. Međutim, nije bila samo jedna žena, bilo ih je mnogo više, a detalji njegovog odnosa sa njima su neverovati.

Kada je njegova žena, Marija Viktorija Henao otkrila da je Eskobara upoznala dok je imala 12 godina i da ju je vaspitao da mu bude žena po meri, mnogi su zanemeli i uputili joj pitanje "Kako si mogla da spavaš sa tim čudovištem?".

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

- Bila sam vrlo mlada, naivna i slepa za stvarnost, pa sam podlegla; Često mi je bilo prilično udobno, ali uvek je to bila udobnost rođena iz neznanja koje dolazi s tim što nemam pravo da gledam, razmišljam, odlučujem, biram ili preispitujem - otkrila je Marija i dodala:

- Odrastala sam dok me je Pablo oblikovao da budem njegova supruga i majka njegove dece, da ne postavljam pitanja ili osporavam njegove izbore, da gledam u drugu stranu... Bio je prva i jedina ljubav u mom životu. Izdržala sam poslove, uvrede, poniženja, laži, usamljenost, racije, pretnje smrću, terorističke napade, pokušaje otmice moje dece, pa čak i duge periode zatvaranja i progonstva. Sve za ljubav.

"Plata o Plomo"

Eskobarov način rešavanja problema bio je "plata o plomo", što znači srebro (mito) ili olovo (metci). Iako je preferirao prvu, nije se dvoumio oko druge opcije, zarađujući reputaciju nemilosrdnosti. On je navodno ubio oko 4.000 ljudi, uključujući brojne policajce i vladine zvaničnike. Godine 1989. kartel je okrivljen za detonaciju bombe u avionu u kojem je bio navodni doušnik. Poginulo je oko 100 ljudi.

Godine 1991. Eskobar je ponudio da se preda vlastima - ako mu bude dozvoljeno da izgradi sopstveni zatvor. Iznenađujuće – ili možda ne – kolumbijski zvaničnici su se složili. Rezultat je bio luksuzni La Catedral. Ne samo da je objekat uključivao noćni klub, saunu, vodopad i fudbalsko igralište; imala je i telefone, kompjutere i faks mašine. Međutim, nakon što je Eskobar mučio i ubio dva člana kartela u La Catedral-u, zvaničnici su odlučili da ga premeste u manje prikladan zatvor. Međutim, pre nego što je premešten, Eskobar je pobegao, u julu 1992. I to nas dovodi do...

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Kralj je mrtav

Nakon njegovog bekstva, kolumbijska vlada - navodno uz pomoć američkih zvaničnika i rivalskih trgovaca drogom - pokrenula je masovnu poteru. Eskobar je 1. decembra 1993. proslavio svoj 44. rođendan, navodno uživajući u torti, vinu i marihuani. Sledećeg dana otkriveno je njegovo skrovište u Medeljinu. Dok su kolumbijske snage upadale u zgradu, Eskobar i telohranitelj uspeli su da dođu do krova. Usledila je potera i pucnjava, a Eskobar je smrtno pogođen. Neki, međutim, spekulišu da je Eskobar sebi oduzeo život. Narko-bos, koji se suočio sa mogućim izručenjem u SAD ako bude uhapšen, jednom je rekao da bi "radije imao grob u Kolumbiji nego zatvorsku ćeliju u SAD".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs