Festival Marulićevi dani

Miloš Biković nagrađen u Splitu

Mladi srpski glumac nagrađen je za naslovnu ulogu u predstavi Moj sin samo malo sporije hoda
Celebrities
13:58h Autor:
Miloš Biković nagrađen u Splitu
Foto: Facebook / Miloš Biković

Mladi srpski glumac Miloš Biković dobio je nagradu "Marul" na pozorišnom festivalu "Marulićevi dani" u Splitu za naslovnu ulogu u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda", u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Priznanje za najbolji savremeni dramski tekst izveden na festivalu pripalo je hrvatskom autoru Ivoru Martiniću za tu dramu. Interesantno je da je praizvedba tog komada, u izvođenju ZKM-a iz Zagreba, pre tri godine osvojila u Splitu čak četiri nagrade, ali ne i za tekst.

Verzija BDP-a, koja je sada nagrađena, u režiji Predraga Stojmenovića, zapravo je jezička adaptacija, saopštio je BDP. Žiri u sastavu: Alja Predan, Nina Mitrović, Snježana Sinovčić Šiškov, Miloš Latinović i Dino Mustafić ocenjivao je deset predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Slonovače, Slovenije i Srbije, u selekciji Darka Lukića.

Za ovogodišnje izdanje, krajem aprila, prijavilo se 29 pozorišta sa 34 predstave nastale na osnovu hrvatskih dramskih tekstova.U obrazloženju za nagradu Bikoviću ističe se da je on "glumac iznimnog i neupitnog dara".

"Kreira ulogu veštinom svoje igre čime upisuje dodatnu dimenziju liku Branka u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda". Koristeći minimalistička sredstva igre, Biković postiže zavidnu scensku prezentnost", ocenio je žiri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs