Preukusno
5 recepata za musaku: Najjednostavniji ručak na svetu!
Bogatstvo ukusa i mirisa može da pruži samo domaća musaka. Ovo nezaobilazno jelo, omiljeno je skoro u svakoj porodici
Autor:
Musake su jela koja se brzo i lako spremaju, a mogu da zadovolje zahteve i najvećeg sladokusca. Jer, kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti noža i viljuške.
Donosimo vam 5 recepata za ukusne musake: Musaka od mlevenog mesa i krompira
Sastojci:
♦ 500 g mlevene junetine ♦ 1 kg krompira ♦ 1 jaje ♦ 250 ml mleka ♦ 100 g butera ♦ glavica luka ♦ 50 g sira ♦ so, biber
Priprema:
1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.
2. Zagrejte mleko i sipajte ga u pire. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.
3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Dodajte mleveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno mešajući, da razbijete grudvice.b
5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promešajte.
6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mleveno meso, a preko njega krompir pire.
7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.
Punjeno savršenstvo iz rerne: Seljački krompir sa slaninom i kajmakom! (RECEPT)
Musaka od piletine i povrća
Sastojci:
♦ 350 g pilećeg filea ♦ glavica crnog luka ♦ 1 slatka paprika ♦ 2 stabljike celera ♦ 150 ml mleka ♦ 100 g sira ♦ 1 jaje ♦ so, biber
Priprema:
1. Obarite pileći file u slanoj vodi.
2. Skuvano belo meso isecite na kockice.
3. Očistite svo povrće. Luk nasecite na rebarca, a papriku i celer na kockice.
4. Dinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte papriku i celer.
5. Pomešajte izdinstano povrće s naseckanim mesom i sve stavite u posudu za pečenje.
6. Dobro izmešajte jaje s mlekom i sirom, pa sve to prelijte preko mesa i povrća. Pospite narendanim sirom.
7. Zapecite u rerni 15 minuta.
Uštipci s kvascem: Narastu ogromni, neodoljivo mekani! (RECEPT)
Musaka od brokolija i sira
Sastojci:
♦ 500 g brokolija ♦ 5 jaja ♦ 300 g pavlake ♦ 200 g tvrdog sira ♦ 2 supene kašike butera ♦ 2 supene kašike prezle ♦ so, biber
Priprema:
1. Obarite brokoli u slanoj vodi.
2. Pomešajte jaja, pavlaku i narendani sir, so i biber.
3. Podmažite posudu za pečenje buterom, pospite prezlom, poređajte brokoli i prelijte smesom od jaja.
4. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.
Pileće lazanje sa belim lukom: Moćno jelo za zimske dane! (VIDEO, RECEPT)
Musaka od testenine i šunke
Sastojci:
♦ 150 g testenine ♦ 200 grama šunke ♦ 4 supene kašike butera ♦ 3 jajeta ♦ 150 g pavlake ♦ 200 g graška ♦ 150 g sira ♦ 1 čen belog luka ♦ so, biber
Priprema:
1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Zatim ocedite od vode i dodajte buter.
2. Isecite šunku na komadiće i malo je propržite s belim lukom.
3. Ulupajte jaja s pavlakom, dodajte sir i dobro izmešajte.
4. U zasebnoj posudi pomešajte testeninu, grašak i šunku, a zatim sve preručite u pleh.
5. Prelijte pavlakom s jajima, pospite narendanim sirom i zapecite oko 15 minuta.
Čokoladni mozaik: Najkremastije kocke u koje ćete se zaljubiti! (RECEPT)
Musaka od pirinča i pečuraka
Sastojci:
♦ 500 g pirinča
♦ 2 jajeta
♦ 250 g tvrdog sira
♦ 500 g šampinjona
♦ 2 glavice luka
♦ so, biber
Priprema:
1. Skuvajte pirinač u slanoj vodi. 2. Pečurke isecite na listiće, a luk očistite luk i sitno iseckate. 3. Ispržite luk, a zatim i pečurke. 4. Izmešajte pirinač s polovinom sira, koji ste prethodno krupno narendali. 5. U podmazan pleh stavite polovinu pirinča, zatim pečurke s lukom, a zatim preostali pirinač. Pospite drugom polovinom narendanog sira i ukrasite sa nekoliko pečuraka.
6. Zapecite 15 minuta.
Najsočnija pita na svetu: Umesto fila stavite voća iz kompota! (VIDEO, RECEPT)