zdrava ishrana za osnovca

Snaga na usta ulazi: Evo nekoliko fantastičnih ideja za pripremu zdravog obroka đacima! (RECEPT)

Pripremite male obroke koji sadrže voće i povrće, ali napravljenih tako da su deci privlačni izgledom i ukusom

Objavljeno: 05.10.2018. 15:41h 15:43h
Autor:
Foto: Profimedia

Počela je školska godina i deca su vam veći deo dana van kuće. Pre škole ili kada se vrate kući, bitno je da imaju zdrav i kuvani obrok.

Sigurno imate svoje omiljene obroke koje pripremate svojim đacima, ali evo nekih saveta kako da im pripremite hranu i da uživaju dok jedu pre ili nakon vanškolskih aktivnosti.

Ako je u obroku, na primer, brokoli, malo šećera nakon toga neće da škodi. Ali, ako insistiraju samo na nečem slatkom, neka to bude obrok od zdravijih namirnica poput sušenog ili svežeg voća, orašastih plodova i meda.

Ovako se odgajaju deca na Islandu: Spavaju na otvorenom, plivaju od 3. meseca!

foto: Profimedia

Dobro je kombinirati i tradicionalnu kuhinju s novim, egzotičnijim namirnicama i načinima pripreme kako bi se deci proširili njihovi gastro vidici od malih nogu.

Kompromis je ključna reč, a krajnji rezultat - zdravo, sito i zadovoljno dete – ipak je najvažniji. Mamama će ovi zalogajčići biti jednostavni i brzi za pripremu, a zbog finih ukusa rado će ih jesti i drugi članovi porodice.

Začinjeni namaz od sira

Sastojci:

  • 1 mali luk
  • 1 češanj belog luka
  • 1 kašičica nasekanog svežeg začinskog bilja
  • 150 grama sirnog namaza

Priprema:

  • Sitno iseckajte luk i beli luk i pomešajte sa 150 grama sirnog namaza te umešajte začinsko bilje.
  • Poslužite s keksićima od parmezana, krekerima ili kruškama.

Napravila rupu u hlebu i pripremila fantastičan obrok: Pravićete ga stalno! (VIDEO)

Punjeni krompiri:

Sastojci:

  • 4 mala krompira
  • 100 grama svežeg sira
  • 100 ml kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • 1 mali luk
  • 100 grama tvrdog sira
  • listić peršuna
  • so
  • ulje

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 200 Celzijusa.
  • Krompire dobro operite pod mlazom vode pa ih obrišite i isckajte na kriške.
  • Svaki premažite uljem pa zamotajte u aluminijsku foliju, stavite na lim i pecite oko 45 minuta.

U međuvremenu napravite nadev:

  • U posudi pomešajte svež sir, pavlaku i senf, posolite te potom dodajte naseckano jaje i luk.
  • Kada se krompir ispeče, izvadite ga iz lima, lagano pritisnite da se raspukne po sredini te napunite nadevom.
  • Na kraju pospite naribanim sirom i listićima peršuna.

Jabuke u košuljici

Sastojci:

  • 600 grama jabuka
  • 50 grama šećera
  • 125 grama brašna
  • 20 grama rastopljenog maslaca
  • 2 žumanca
  • 100 ml mleka
  • ulje za pečenje ili kokosov maslac
  • so

Evine jabuke: Bogat ukus koji će uzbuditi sva vaša čula! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema:

  • Jabuke ogulite, očistite i narežite na kolutiće debele oko 0,5 cm.
  • Pospite ih šećerom i ostavite otprilike pola sata.
  • U međuvremenu napravite tečno testo
  • Umutite mikserom žumance, brašno, rashlađeni maslac, kašičicu šećera i prstohvat soli.
  • Ulivajte mleko dok ne dobijete željenu gustinu testa.
  • Ostavite ga na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta, a pre korišćenja još jednom umutite.
  • Umačite kolutiće jabuka u testo i pržite u dubokom tiganju na ulju ili maslacu od kokosa dok s obe strane ne postanu zlatnožuti.
  • Pržene kolutiće ostavite na kuhinjskom papiru da upiju suvišnu masnoću.
  • Po želji pospite s malo cimeta ili šećera u prahu.

Paprike punjene karfiolom: Ovaj obrok bez mesa prosto ćete obožavati! (RECEPT)