Isprobajte ih
Pogačice sa belim lukom i maslinovim uljem: Za sve ljubitelje mediteranske kuhinje! (RECEPT)
Ukusno i meko testo neće vas ostaviti ravnodušnim!
Autor:
Ukoliko volite da mesite kiflice, ili neka druga peciva, idealna za doručak, uz šolju jogurta, ovo je pravi recept za vas. Drugačiji ukus i testo koje je vazdušasto i meko, učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj!
Sastojci:
1kg brašna
2 jaja
1/2l mleka
1dl vode
1,5dl ulja
Kocka kvasca
Kašičica šećera
Kašičica soli
1 jaje za premazivanje
1dl maslinovog ulja
3 čena belog luka
Origana po želji
Priprema:
U malo mleka i šećera dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da nabubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Dodajte kvasac i lagano promešajte.
Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Testo ostavite u posudi i premažite ga s malo ulja ili vode kako se ne bi osušilo na vrhu. Prekrijte testo i posudu vlažnom krpom i ostavite ga 2h da nadođe.
Kada testo nadođe, formirajte od njega 12 loptica. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odstoje još 30 minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada su pogačice ispečene premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, a onda uživajte u ukusnom pecivu.
Prijatno!