Smatraju da ne zaslužuju da budu srećni

Strah od sreće je stvaran: Proverite da li ga imate!

Iako termin čerofobija nije sasvim definisan niti se puno koristi, neki medicinski stručnjaci klasifikuju ovu fobiju kao oblik anksioznosti

Objavljeno: 17.04.2018. 12:04h
Autor:
Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada osećali kao da ne zaslužujete da budete srećni? Čak i kada se potrudite za sopstvenu sreću i sve okolnosti se slože, u vama opet nastupa ono zrnce sumnje da možda i niste dovoljno dobri. Naime, u podsvesti ostaje puno toga što svesno ne možemo da kažemo pa ni činjenicu da zapravo smatramo da neke stvari ne zaslužujemo. A tako se i ponašamo, odnosno sabotiramo sami sebe.

Pojedinci s iracionalnom averzijom prema sreći zapravo boluju od takozvane čerofobije, straha od sreće. Drugim rečima, ovi ljudi redovno odbijaju da učestvuju u bilo čemu zabavnom i onome što bi u njima izazvalo osećaj zadovoljstva.

Zapravo se ne boje samih aktivnosti već mogućnosti da će stvari krenuti u lošem smeru ako se samo opuste i uživaju. Iako termin čerofobija nije sasvim definisan niti se puno koristi, neki medicinski stručnjaci klasifikuju ovu fobiju kao oblik anksioznosti.

foto: Shutterstock

Još neki simptomi:

1. Uhvati vas anksioznost kada ste pozvani na druženje.

2. Propuštate prilike koje bi dovele do pozitivnih promena u vašem životu zbog straha od mogućeg lošeg ishoda.

3. Odbijate da učestvujete u zabavnim aktivnostima.

4. Mislite da iza srećnog perioda neizbežno dolazi loš.

5. Ako ste srećni, mislite da ste zato loša osoba.

6. Mislite da pokazivanje sreće loše utiče na vas i vaše prijatelje.

7. Smatrate da gubite vreme pokušavajući da se usrećite.

Osećaj potpunog beznađa

S čerofobijom je povezana i hedonofobija, odnosno strah od užitka. Psihijatar Keri Baron, navodi Independent, kaže da je razlog za takav strah verovatno neko loše iskustvo iz prošlosti.

Blogerka Stefani Džeboh u jednom intervjuu je otkrila kako je živeti s čerofobijom: “To je osećaj potpunog beznađa koji pak dovodi do anksioznosti ili izbegavanja aktivnog učestvovnja u različitim stvarima jer mislite da sreća neće potrajati.”

Strah od sreće, navodi, ne znači da je pojedinac stalno lošeg raspoloženja ili tužan, već je podstaknut stresnim ili traumatičnim događajima.