probajte
Punjene pečurke sa slaninicom: Savršeno predjelo ili lagani obrok! (RECEPT)
Začinenjeni šampinjoni su najbolje predjelo!
Autor:
Sastojci: 12 krupnih šampinjona, 1/3 štapa praziluka, (može i manja glavica crnog luka ), 150g mesnate sušene slanine, 100g svežeg spanaća, 50ml ulja, 1 kašika brašna, 1 ravna kašika suvog začina
Uputstvo: Šampinjone oprati pa im skinuti “nogice” i još malo izdubiti iznutra. Iseckati praziluk ili crni luk pa ga na ulju i sa malo vode prodinstati. Dok se luk dinsta iseckati slaninu, pa kad je luk staklast dodati je u tiganj.
Propržiti slaninu zajedno sa lukom, pa dodati opran i iseckan spanać, narendane “nogice” i ono što ste izdubili od šampinjona, suvi začin i 2–3 kašike vode i sve zajedno dinstati još nekoliko minuta. Gotovo je kada spanać više nije onako svež nego skuvan, a šampinjoni mekani. Ne bi trebalo da ima vode.
Poslagati šampinjone u tepsiju pa svaki napuniti masom koju ste dinstali i još malo preko toga.
Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče. Posle 30 minuta umutiti kašiku brašna sa 150–200ml vode i preliti preko svakog šampinjona po malo pa vratiti da se peče još nekih 30 minuta. Ukoliko se preliv koji ste pravili previše stegne u rerni, dospite malo vode pa prodrmajte tepsiju. Sa tim možete preliti šampinjone pred posluženje uz umućenu pavlaku. Najlepši su topli, možete preko tepsije staviti alu foliju pošto se ispeku da zadrže toplotu što duže.
Prijatno!
Savet: Kupite pečurke na pijace ili negde gde možete da ih birate, pa odaberite velike, bele i čvrste šampinjone.