Moć istinske vere

Ljudi koji ovo rade su zdraviji i žive 40 % duže!

Navika koja umiruje dušu i popravlja zdravlje

Objavljeno: 20.01.2018. 13:02h
Autor:
Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu PLOS One pokazali su da redovno učestvovanje u verskim obredima, poput liturgija i pogrebnih ceremonija, doprinosi boljem zdravlju iprodužava životni vek sredovečnih osoba i osoba trećeg životnog doba.

Naučnici Univerziteta iz Atlante, profesorka epidemiologije Elen Idler i profesor sociologije Semjuel Kendler Dobs su za potrebe studije proučili podatke iz longitudinalne studije o "zdravlju i ekonomskim okolnostima" osoba starijih od 50 godina u Sjedinjenim Državama. Fokusirali su se na podatke prikupljene između 2004. i 2014, kojima je obuhvaćeno više od 18.000 učesnika, prenosi Medical News Today.

Istraživanje je obuhvatilo i podatke o učestvovanju u verskim obredima, o važnosti vere za pojedinca i o verskoj pripadnosti. Kao potencijalne odrednice zdravstvenog stanja uzeti su pol, rasa ili etnička pripadnost, stepen obrazovanja i visina prihoda učesnika istraživanja.

"Rezultati istraživanja su pokazali da su izgledi da osobe koje učestvuju u verskim obredima budu zdravije i dugovečnije za 40 odsto veći nego kod grupe koja u njima nije učestvovala", rekla je dr Idler.

Pokazalo se i da su izgledi da osobe koje nisu tako redovno išle na liturgije budu zdravije i dugovečnije veći nego kod onih koji im nikada ne prisustvuju. Američki naučnici ustanovili su i da se navedeni pozitivan efekat na zdravlje mogao uporediti sa efektom viših prihoda.

Vodeni kefir: 10 puta bolji od mlečnog, menja probiotik, laksativ, i gomilu tableta! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Pretpostavke o razlozima

S obzirom na to da je reč o eksperimentalnoj studiji koja ne može da objasni uzročno-posledičnu vezu, njeni autori su izneli pretpostavke o potencijalnim razlozima ovakvih rezultata:

- Osobe koje idu u crkvu generalno imajuzdravije životne navike, na primerice, ne puše, ne konzumiraju alkohol, ređe imaju rizične polne odnose...

- Podrška zajednice i pomaganje i podrška drugima mogu da utiču na zdraviji i duži životni vek

Druženje je ključ

"Naša studija upućuje na dobre strane učestvovanja u verskim obredima kao dodatne društvene determinante smrtnosti, naročito kod osoba trećeg životnog doba. Reč je o društvenom angažmanu koji je važan mnogim starijim osobama na ovom uzorku američke populacije", rekli su naučnici.

U ranije sprovedenoj studiji američkog Univerziteta Djuk na uzorku od četiri hiljade osoba pokazalo se da oni koji redovno idu na kolektivnu molitvu za vreme liturgije znatno ređe pate od depresije i anksioznosti, a po jednoj indijskoj studiji, pokazalo se da su pacijenti koji su se svakodnevno molili u 70 odsto slučajeva ređe obolevali od kardiovaskularnih bolesti.

Soda bikarbona može da vam spasi život: Koristite je samo na ovaj način!