Doterajte telo za crveni tepih

Alkalna dijeta - najnoviji trend mršavljenja holivudskih zvezda!

Već posle tri dana ovog načina prehrane osetićete da imate mnogo više energije, a ovom tehnikom uspećete da uklonite opasnost koju po vaš organizam pravi brza hrana

Objavljeno: 18.11.2013. 19:03h 18:22h
Foto: Shutterstock

Svetske lepotice na crvenom tepihu šetaju svoje zanosno telo zahvaljujući najnovijoj alkalnoj dijeti, koje je zaludela svet slavnih. Dženifer Aniston (Jennifer Aniston), njene koleginice Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) i Kirsten Danst, ali i modna ikona Viktorija Bekam (Victoria Beckham) samo su neke od poznatih dama, koje su posebnim načinom prehrane dovele svoju liniju do savršenstva.

Ova dijeta u potpunosti se razlikuje od svih dosadašnjih načina prehrane, a temelji se na balansiranju kiselih i alkalnih namirnica.

Sa ovom dijetom uspećete da izbrišete posledice izazvane visokim unosom proteinske, prerađene i brze hrane, kofeina, šećera i žitarica. Stoga je prvenstveno namenjena osobama koje su stalno pod stresom i na čijem jelovniku ima vrlo malo povrća.

Trebalo bi unositi 75 odsto alkalne i 25 odsto kisele hrane. Prvi znakovi da ste preterali sa kiselom hranom su umor, manjak energije, slab imunitet (stalno ste prehlađeni), slabi nokti, suva kosa i koža, nervoza, česte glavobolje, nadutost i loša probava. Preterani unos kiselih namirnica može dovesti do ozbiljnijih stanja kao što su gastritis, neuritis i pretilost.

Ove kisele namirnice treba konzumirati (tako da čine 25 odsto ishrane):

Govedina, svinjetina, teletina, tunjevina i sardine iz konzerve, meso, rakovi, školjke, mesne prerađevine… Šljiva, brusnica, višnja, mandarina, ananas, nar, maline, šipak, trešnja, jabuka, breskva, sveža i suva kajsija, borovnica, kupina, mušmula, grejp, papaja, ribizla, jagoda. U alkalnoj dijeti izbacićete pojedine namirnice, ali nećete morati da broite kalorije, što je još jedan razlog zašto je ovaj način ishrane postao popularan. Možete jesti i alkalne i kisele namirnice, ali je važno da vodite računa o njihovoj proporciji, odnosno one alkalne moraju biti dominantne.

Svakako smanjite unos masne hrane, belih rafiniranih namirnica (beli hleb, lisnato testo, pekarske proizvode), belančevine i tamnih čajeva. Kafa u kombinaciji sa cigaretom kiseli vaše telo, a gazirana pića izrazito su bogata fosforom, mineralom koji izaziva gubitak kalcijuma kada se uzima u većim količinama.

Ove alkalne namirnice treba konzumirati (tako da čine 75 odsto ishrane):

Morske alge, luk crni, beli i mladi, salata endivija, đumbir, brokoli, krompir, gljive, karfiol, patlidžan, blitva, kelj, prokelj, vlasac, korijander, mrkva, celer, keleraba, repa, artičoka, sveže paprike, kamfora, ren, grašak, papričice, kupus, spanać, paradajz, zelena salata, pasulj, rotkvice, crna rotkva, sveži krastavac, maslačak, lubenica, bundeva… Avokado, banana, kokos, smokve i suve i sveže, limun, narandža, kruške, mango, seme bundeve, mak, kesten, badem, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, susam, kapar, bosiljak, zrna soje, ječam, zob, sojino brašno, sočivo, proso, sojino mleko, morska so, cimet, soja sos, zeleni čaj, jabukovo sirće, čaj od đumbira…

Već posle tri dana primene dijete, kažu nutricionisti, osetićete da imate više energije, a kako bi rezultati bili i vidljivi treba proći čak 8 nedelja pridržavanja ovakvog režima ishrane. A to podrazumeva da više jedete povrće, posebno zeleno (kelj, brokoli), što manje crvenog mesa (govedinu zamenite jagnjetinom), a što više ribe. Koristite više maslinovo ulje od drugih biljnih ulja i pijte vodu sa isceđenim limunovim sokom.

Predlog jelovnika za jedan dan:

Doručak: Kajgana od dva jaja sa mladim lukom, paradajzom, žutim paprikama. Šoljica čaja od đumbira. Užina: Voćka, šaka prženih semenki bundeve. Ručak: Supa od sočiva sa dve šolje kuvanog povrća (brokoli, kelj, šargarepa, luk). Na kuvano povrće dodajte maslinovo ulje ili jedite hladan ili topao losos (može i piletina, tuna), serviran sa 2 do 3 šolje mešavine paradajza, krastavca, šargarepe, brokolija i drugog svežeg povrća. Preko sipajte limunov sok. Međuobrok: Tvrdo kuvano jaje, izrezano na kolutove i preko njega morska so i malo svežeg lišća peršuna. Crvena paprika, celer ili štapići šargarepe. Opcija je i šaka badema. Večera: Riba, piletina ili drugo meso servirano sa krompirom i mešanom salatom.