preukusno

Specijalitet s juga Srbije: Tavče na gravče od sočiva će zameniti pasulj ove sezone! (RECEPT)

Osim što je jeftinije od pasulja, sočivo je neverovatno lekovito, puno vitamina i dragocenih minerala, a to su dovoljno dobri razlozi da ga svrstite u vaš jelovnik

Objavljeno: 23.10.2017. 18:50h 19:04h
Autor:
Tavče na gravče, Foto: Thinkstock

Smanjuju rizik od mnogih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, zatim poboljšava probavu, pomaže kod lečenja anemije, smanjuje nivo šećera u krvi, pomaže izgradnju mišića…

Pripremili smo vam jedan izvrstan recept za jelo od sočiva koje ćete obožavati!

Zapečeno lećesočivo je jelo koje se priprema kao pasulj prebranac ili tavče. Izuzetno je ukusno i kalorično jelo turskog porekla, omiljeno među stanovništvom na granici Srbije i Makedonije.

Sastojci: 400 g sočiva, 150 tvrdog ovčijeg sira, 2 glavice crnog luka, 2 praziluka, 2 paprike, 200 g ajvara, ulje, biber u zrnu

Priprema: Oprano sočivo naliti hladnom vodom i ostaviti preko noći da nabubri. Sutradan promeniti vodu pa staviti da se kuva na niskoj temperaturi, sa malo soli dok zrna ne omekšaju, zatim ga ocediti i ostaviti da se osuši.

Na zagrejanom ulju propržiti sitno naseckan crni luk i na kolutove isečen praziluk, kada postanu „staklasti” dodati očišćene i na kolutove isečene paprike. Dinstati na umerenoj temperaturi 10-15 minuta, umešati oceđeno sočivo i na kraju dodati izmrvljen ili krupno narendan sir i ajvar.

Po potrebi naliti vrlo malo tečnosti u kojoj se kuvalo sočivo i po ukusu pobiberiti.

Zemljanu ili vatrostalnu činiju namazati uljem, sipati pripremljenu smesu i kratko peći u dobro zagrejanoj rerni da se uhvati tanka korica. Zapečeno sočivo poslužiti toplo, dekorisano po želji.

Uvek možete dodati dobre dimljene kobasice.

Prijatno!

Pročitajte još:

Crveno sočivo, najmoćnija žitarica: Proteinska bomba koja leči anemiju i topi masnoće!

Ukusno i zdravo: Sočivo snižava krvni pritisak i sprečava rak debelog creva

Punjene paprike na tri načina: Ovake ih do sada niste jeli! (FOTO)​​​​​​​