Da li ste znali da naša ishrana zavisi od niza spoljašnjih faktora na koje neretko ne obraćamo pažnju?
Profesor stručnjak, Čarls Spens, sve to zajedno detaljno je objasnio u svojoj knjizi imena "Gastrophysics: The New Science of Eating". U njoj govori o tome koliko je bitno samo posuđe na kojem se hrana poslužuje, koji zvuk proizvodi i slične detalje.
Pročitajte u nastavku što nam je sve po tom pitanju zanimljivo sugerisao:
Belo posuđe
Foto: ShutterstockKako ističe Spens, boja posuđa ima veliki uticaj na naše prehrambene navike. Što na primer jednako utiče i na slatkoću jela. Oni koji hranu poslužuju na belim tanjirima, u svojim jelima koriste i priželjkuju manje šećera.
Crveno posuđe
Foto: ShutterstockAko želite eliminisati pojačani unos soli i masnoća, u tome će vam pomoći crveno posuđe. To je nijansa koja oduvek ima upozoravajući karakter. Tako oni koji svoju hranu serviraju na crvenim tanjrima više su i zainteresovani za ono što jedu.
Foto: ShutterstockU procesu gubljenja kilograma najviše nas ometaju visokokalorični obroci za kojima sumanuto i bez razmišljanja posežemo, posebno kada smo gladni. Ali sledeći put u tom slučaju, ponekad je dovoljno da obrok koji planirate pojesti, osetite njegovu težinu u rukama. Na taj način vaš mozak će dobiti informaciju da li je to za vas u tom trenutku dovoljno. Upravo tim trikom možete smanjiti možda povećanu količinu svog planiranog jela.
Foto: ShutterstockDok jedete bitno je da upregnete sva svoja čula. U tom slučaju isključite televizor i pomerite od sebe sve što vam predstavlja distrakciju. Skoncentrišite se na svoj obrok i na ono što unosite u sebe. Koristeći sva svoja čula, mozak će vam javiti kad vam je zapravo dosta.
Foto: ShutterstockKako bi sprečili prejedanje dobro je na neki način koristiti maštu. Na primer, ako volite krompiriće, zamislite kako ste ih već pojeli. Upravo ta ideja i fiksacija da ste pre jela već puno toga pojeli pomoći će vam u smanjenju apetita.