Obratite pažnju

Prestali ste da jedete hleb: Evo zašto ćete time sebi uništiti zdravlje!

Telo će proći kroz četiri procesa koja su za vas više nego iscrpljujuća samo zato što ste odlučili da ne jedete hleb

Objavljeno: 11.08.2016. 19:04h 20:36h
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Iako ne treba preterivati s unosom hleba, naročito belog, ljudski organizam ipak ne može da funkcioniše dobro bez ugljenih hidrata.

Evo šta će se desiti ako odlučite da izbacite ugljene hidrate iz ishrane.

Izbacićete vodu

Čim iz ishrane izbacite ugljene hidrate, počećete da se topite. Ali, ne gubite masnoću, već vodu.

"Kada telo čuva ugljene hidrate u formi glikogena, svaki gram hidrata u sebi ima vodu, i to u količini tri do četiri puta većoj od težine samog glikogena", kaže nutricionistkinja Mari Spano.

Manastirska pogača donosi nezaboravne mirise u vaš dom za 15 minuta

Foto: Thinkstock

Osećaćete se loše

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, objašnjava Spano. Kada ih izbacite iz ishrane i kada potrošite sav glikogen iz rezervi, telo razlaže masti i pokreće se uz pomoć ketona, a rezultat toga je zadah, suva usta, umor, vrtoglavica, nesanica i mučnina. Osećate se kao da imate grip. Na kraju se telo navikne da se pokreće uz pomoć ketona, ali to ne znači da je to dobra stvar. Ugljeni hidrati su uvek bolji, kaže ova nutricionistkinja.

Imate probavne probleme

Žarice sa celim zrnom su kod većine ljudi najveći izvor vlakana koji ne samo da stabilizuju šećer u krvi, već i smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti. Uz to, zbog vlakana redovno idete u toalet. Ako ih izbacite, borićete se sa zatvorom.

Postaćete nervozni

Ugljeni hidrati povećavaju nivo seratonina u mozgu. Kada odstranite sve zdrave ugljene hidrate iz ishrane, odstranićete i svoje dobro raspoloženje.

4 recepta za tradicionalni srpski hleb: Miris Šumadije u jednom zalogaju!

Foto: Shutterstock