Gurmanluk
Ovako je nastala Karađorđeva šnicla: Ručak koji se obožava! (RECEPT)
Šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka
Autor:
Karađorđevu šniclu mnogi često smatraju tradicionalnim srpskim jelom, međutom, njen tvorac je profesor kulinarstva, Milovan Mića Stojanović, koji je bio i Titov kuvar. Jelo je nastalo davne 1956.godine u restoranu Golf, a sastoji se od šnicle i kajmaka, prenosi Lisa.
Šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde.
Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita.
Slani minjoni: Mekani, sočni zalogaji opčinjavaju izgledom i ukusom! (FOTO)
Karađorđeva šnicla je zvanično predstavljena u čuvenom restoranu Sunce u kome se održava izložba ugostiteljstva.
Iako je Karađorđeva šnicla najpoznatije jelo ovog kuvara, on je osmislio i njeguški stek, smederevsko đule, medaljone mumalo, kaluđerske sarme…
Evo i recepta za Karaorđevu šniclu:
Potrebno je: 4 svinjske ili teleće šnicle (od buta), 200 g kajmaka, 2 jaja, brašno, prezle, so, ulje za prženje
Šnicle izlupajte tučkom za meso, malo posolite, pa na svaku stavite četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zavijte u rolnu i pričvrstite čačkalicama.
Rolne uvaljate u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržite na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana. Služite uz krompir baren u slanoj vodi i svežu salatu.
Čokoladni kuglof: Bogati ukus, lako spremanje! (RECEPT)