Finsko istraživanje

Manjak vitamina D utiče na razvoj Parkinsonove bolesti

Bolest, koja pogađa nekoliko područja mozga i dovodi do simptoma poput tremora i usporenja pokreta, može se sprečiti ukoliko povećate nivo vitamina koji se dobija sunčanjem i pravilnom ishranom

Objavljeno: 01.08.2013. 16:17h 16:34h
Autor:
Foto: Shutterstock

Osobe s niskim nivoom vitamina D u poznijim godinama života mogu imati povećan rizik razvoja Parkinsonove bolesti, navode istraživanja finskih naučnika.

Većinu vitamina D stvara telo posle izlaganja kože suncu dok ponešto dolazi i iz hrane poput masne ribe, mleka i žitarica, ali starenjem koža stvara manje vitamina D.

Godinama je poznato da je vitamin D važan za apsorpciju kalcijuma i izgradnju kostiju, a sada su istraživači pokazali i da ima važnu ulogu u regulaciji imunog i razvoju neurološkog sistema.

Studija, sprovedena na 3.000 ljudi i koja je objavljena je u stručnom časopisu Arčivs ov Neurolodži (Archives of Neurology), pokazala je da su ljudi s najnižim nivoom vitamina D imali tri puta veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Istraživači s Finskog nacionalnog instituta za zdravlje došli su do tog zaključka merenjem nivoa vitamina D iz uzoraka krvi grupe ispitanika i to u periodu između 1978. i 1980. godine, a zatim su pratili da li će se kod njih razviti Parkinsonovu bolest.

Uravnotežena zdrava ishrana trebala bi da pruži preporučen nivo vitamina D, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se otkrilo da li nadoknada vitamina D hranom ili povećano izlaganje suncu mogu uticati na Parkinsonovu bolest i u kojoj fazi bi to bilo najpovoljnije.