Pečenje iz rerne može delovati jednostavno, ali mnogima je dosadilo klasično meso bez posebnog ukusa. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i jedan mali trik, vaše pečenje može postati prava kulinarska zvezda i jelo koje se pamti.
Ovaj recept kombinuje juneće meso sa aromatičnim začinima, medom i senfom, što mesu daje sočnost, bogat ukus i zlatno-hrskavu koricu. Uz malo pažnje pri pripremi i primenu našeg saveta, dobićete savršeno pečeno meso, koje će gostima ostati u sećanju.
Potrebni sastojci:
- 1 kg juneće pečenice
- biber po ukusu
- mešavina začinskog bilja (ruzmarin, timijan, majčina dušica)
- 1 kašika ljutog senfa
- 2 kašike meda
- ulje
- so
Priprema mesa
Očistite meso od viška masnoće i ostavite ga na hladnom bar sat vremena kako bi se lakše obrađivalo i upilo začine.
Začinjavanje
Meso natrljajte senfom i medom, a zatim ga uvaljajte u obilnu mešavinu bibera i začinskog bilja. Ova kombinacija će mesu dati karakterističan aromatični i blago sladak ukus.
Priprema za pečenje
Stavite meso u pleh obložen pek-papirom. Važno je da meso ne solite pre pečenja, jer so može izvući vlagu iz mesa i učiniti ga suvim.
Mali trik za savršeno pečenje
Pre nego što stavite meso u rernu, prelijte ga vrelim uljem. Pleh ubacite u rernu zagrejanu na najjačoj temperaturi. Ovo osigurava da se spolja napravi hrskava, zlatna korica, dok meso ostaje sočno iznutra.
Pečenje
Ako volite srednje pečeno meso: pecite najduže 20 minuta na visokoj temperaturi.
Ako želite potpuno pečeno meso: nakon prvih 20 minuta smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 40 minuta.
Pečeno meso prebacite na alu-foliju, posolite ga i zatvorite foliju. Ostavite da odstoji 15 minuta. Ovaj korak je ključan jer omogućava da se sokovi ravnomerno rasporede i meso ostane sočno. Tek nakon toga secite meso na šnite i poslužite.
Uz ovakvu pripremu, vaše pečenje iz rerne postaće pravi hit, sa bogatim ukusom i sočnom unutrašnjošću.
Stil / Blic žena