Trik za savršeno pečenje iz rerne: Važna je temperatura nakon 20 minuta pečenja da jelo bude sočno i ukusno

Otkrijte trik za savršeno pečenje iz rerne: juneće meso natrljano senfom i medom, začinjeno biljem, hrskavo spolja i sočno iznutra. Savet za pečenje koji će svaki obrok učiniti posebnim
Foto: RINA

Pečenje iz rerne može delovati jednostavno, ali mnogima je dosadilo klasično meso bez posebnog ukusa. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i jedan mali trik, vaše pečenje može postati prava kulinarska zvezda i jelo koje se pamti.

Ovaj recept kombinuje juneće meso sa aromatičnim začinima, medom i senfom, što mesu daje sočnost, bogat ukus i zlatno-hrskavu koricu. Uz malo pažnje pri pripremi i primenu našeg saveta, dobićete savršeno pečeno meso, koje će gostima ostati u sećanju.

Foto: Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 1 kg juneće pečenice
  • biber po ukusu
  • mešavina začinskog bilja (ruzmarin, timijan, majčina dušica)
  • 1 kašika ljutog senfa
  • 2 kašike meda
  • ulje
  • so

Priprema mesa

Očistite meso od viška masnoće i ostavite ga na hladnom bar sat vremena kako bi se lakše obrađivalo i upilo začine.

Foto: Shutterstock

Začinjavanje

Meso natrljajte senfom i medom, a zatim ga uvaljajte u obilnu mešavinu bibera i začinskog bilja. Ova kombinacija će mesu dati karakterističan aromatični i blago sladak ukus.

Priprema za pečenje

Stavite meso u pleh obložen pek-papirom. Važno je da meso ne solite pre pečenja, jer so može izvući vlagu iz mesa i učiniti ga suvim.

Foto: Shutterstock

Mali trik za savršeno pečenje

Pre nego što stavite meso u rernu, prelijte ga vrelim uljem. Pleh ubacite u rernu zagrejanu na najjačoj temperaturi. Ovo osigurava da se spolja napravi hrskava, zlatna korica, dok meso ostaje sočno iznutra.

Pečenje

Ako volite srednje pečeno meso: pecite najduže 20 minuta na visokoj temperaturi.

Ako želite potpuno pečeno meso: nakon prvih 20 minuta smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Pečeno meso prebacite na alu-foliju, posolite ga i zatvorite foliju. Ostavite da odstoji 15 minuta. Ovaj korak je ključan jer omogućava da se sokovi ravnomerno rasporede i meso ostane sočno. Tek nakon toga secite meso na šnite i poslužite.

Uz ovakvu pripremu, vaše pečenje iz rerne postaće pravi hit, sa bogatim ukusom i sočnom unutrašnjošću. 

Stil / Blic žena