5 namirnica koje na prirodan način snižavaju krvni pritisak

Pogledajte kojih 5 namirnica na prirodan način snižavaju krvni pritisak.
Foto: Shutterstock

Povišen krvni pritisak jedan je od najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Iako pojedine namirnice, poput cvekle ili soka od cvekle, mogu privremeno sniziti pritisak, njihov efekat obično traje kraće od 24 sata. Zato je ključno u svakodnevnu ishranu uvrstiti namirnice koje deluju postepeno, stabilno i dugoročno.

U nastavku donosimo pet prirodnih namirnica koje, prema brojnim istraživanjima, imaju dokazano pozitivan uticaj na regulaciju krvnog pritiska.

Foto: Shutterstock

1. Masna riba – saveznik srca i krvnih sudova

Masne ribe su izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju upalne procese i doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.

Posebno se preporučuju:

  • losos
  • skuša
  • sardine
  • pastrmka
  • haringa
  • tuna

Istraživanja pokazuju da unos oko 3 grama omega-3 masnih kiselina dnevno može sniziti gornji krvni pritisak za 2 do 4 poena. Redovna konzumacija masne ribe poboljšava elastičnost krvnih sudova i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Foto: Sashenkina/Shutterstock

2. Lisnato zeleno povrće – prirodni regulator pritiska

Spanać, kelj, blitva, rukola i drugo lisnato zeleno povrće bogati su nutrijentima ključnim za zdrav krvni pritisak.

Ove namirnice sadrže:

  • kalijum, koji pomaže organizmu da izbaci višak natrijuma
  • magnezijum, koji doprinosi elastičnosti arterija
  • prirodne nitrate, koje telo pretvara u azot-oksid

Azot-oksid pomaže opuštanju krvnih sudova i olakšava protok krvi. Studije pokazuju da unos oko 4.700 mg kalijuma dnevno može sniziti sistolni pritisak za 4 do 7 poena.

Foto: Shuterstock, Kuttelvaserova Stuchelova/Shutterstock

3. Bobičasto voće – mala količina, veliki efekat

Redovna konzumacija bobičastog voća, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, povezuje se sa dugoročnim očuvanjem zdravog krvnog pritiska, naročito kod osoba koje već imaju povišene vrednosti.

Bobice su bogate antioksidansima koji:

  • pomažu krvnim sudovima da ostanu elastični
  • smanjuju oksidativni stres
  • mogu delovati kao blagi ACE inhibitori, slično određenim lekovima za pritisak
Foto: Shutterstock

4. Mahunarke – snaga biljne ishrane

Pasulj, sočivo, leblebije i grašak odlična su zamena za crveno meso kada je u pitanju zdravlje srca.

Istraživanja pokazuju da zamena jedne porcije crvenog mesa mahunarkama pet dana u nedelji, tokom 16 nedelja, može sniziti sistolni krvni pritisak za oko 4 poena.

Mahunarke doprinose regulaciji pritiska zahvaljujući:

  • argininu, aminokiselini koja povećava nivo azot-oksida
  • vlaknima, koja podstiču zdravlje krvnih sudova
  • folatu, važnom za pravilnu funkciju krvnih sudova
  • biljnim proteinima, koji mogu delovati kao blagi ACE inhibitori

Uz to, mahunarke su bogate kalijumom, magnezijumom i antioksidansima.

5. Kivi – voće koje čuva elastičnost arterija

Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da konzumiranje dva kivija dnevno tokom sedam nedelja može sniziti sistolni krvni pritisak za oko 2,7 poena.

Kivi je bogat:

  • vitaminom C
  • kalijumom
  • snažnim antioksidansima

Ovi nutrijenti:

  • poboljšavaju funkciju endotela (unutrašnjeg sloja krvnih sudova)
  • povećavaju proizvodnju azot-oksida
  • smanjuju oksidativni stres koji može dovesti do očvršćavanja arterija

This browser does not support the video element.

Evo koje navike su krucijalne za zdravlje: Nije sve u ishrani!  Izvor: Kurir televizija