Posna čokoladna srca divno izgledaju, osvajaju ukusom i brzom pripremom: Proverena kombinacija idealna za novogodišnju trpezu

Pripremite ukusna posna čokoladna srca za slavsku ili božićnu trpezu. Jednostavan recept sa orasima, čokoladom i glazurom, savršen za praznične prilike
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije

Vrsta jela: Posni kolačići / slatki zalogaji za slavsku i prazničnu trpezu

Vreme pripreme: 20–25 minuta

Vreme pečenja: Nije potrebno pečenje (kolačići su hladni, samo se suše i glaziraju)

Ukupno vreme: 35–40 minuta (uključujući sušenje i glaziranje)

Količina: Oko 20–25 kolačića, zavisno od veličine modlica

Težina pripreme: Laka / srednje laka

Ovi mališani od čokolade i oraha savršen su izbor za posnu trpezu tokom božićnih praznika ili slave. Osim što su jednostavni za pripremu, njihova lepota u obliku srca daje trpezi svečani i privlačan izgled, a zahvaljujući glazuri, izgledaju gotovo kao mala umetnička dela.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenog keksa
  • 100 g rendane crne čokolade
  • 100 g margarina
  • Malo ruma (po ukusu)
  • Malo čokolade za glazuru (za preliv)

Priprema:

U većoj posudi pomešajte mlevene orahe, šećer u prahu, mleveni keks i rendanu čokoladu. Dodajte omekšali margarin i nekoliko kapi ruma. Sve sastojke dobro umesite rukama dok ne dobijete ujednačenu, podatnu smesu. Smatrajte da smesa treba da bude dovoljno čvrsta da može da se razvija, ali i da se lako oblikuje.

Foto: Shutterstock

Radnu površinu blago pospite šećerom u prahu kako se smesa ne bi lepila. Stavite smesu na površinu i razvijte je oklagijom na debljinu od oko 0,5 cm. Pazite da ne bude previše tanka, kako kolačići ne bi pucali prilikom vađenja modlicama.

Modlicama vadite srca. Svaki kolačić pažljivo prebacite na pleh ili tacnu obloženu papirom za pečenje. Ostavite kolačiće da se blago prosuše, barem 15–20 minuta, kako bi se oblik stabilizovao.

Otopite čokoladu za glazuru na pari ili u mikrotalasnoj. Svako srce premažite tankim slojem čokolade. Po želji možete dodati i ukrase, kao što su mleveni orašasti plodovi, šećerni ukrasi ili male zlatne perlice.

Ostavite glazuru da se stegne na hladnom mestu. Kolačići su spremni za serviranje, a izgledom će oplemeniti vašu slavsku ili novogodišnju trpezu.