Ove koštice obično bacamo a nismo ni svesni koliko su korisne

Zahvaljujući svojoj izuzetnoj tvrdoći i otpornosti, koštice maslina imaju osobine koje ih čine idealnim za ponovnu upotrebu i kreativne "uradi sam" projekte
Foto: Shutterstock

Koštice maslina su 100% prirodan i biorazgradiv materijal, sa veoma niskom poroznošću, što znači da ne upijaju neprijatne mirise. Upravo zbog toga mogu imati raznovrsnu primenu u domaćinstvu.

Mogu se koristiti za punjenje termičkih jastučića, aromatizaciju prostora uz dodatak eteričnih ulja, izradu rustičnih dekoracija, pravljenje ekoloških podmetača za vruće posuđe...

Jedna od najpraktičnijih ideja jeste upravo izrada termičkog podmetača, koji prirodno izoluje toplotu i štiti radne površine.

Foto: Shuterstock

Prednosti ponovne upotrebe koštica maslina su:

  • ekonomičnost, odnosno reciklaža, jer koristite ono što biste inače bacili,
  • održivost, jer smanjujete količinu otpada i izbegavate plastiku,
  • dugotrajnost, s obzirom na to da pravilno napravljeni predmeti mogu trajati godinama

Na ovaj način ne samo da štedite novac, već i doprinosite očuvanju životne sredine.

Kako napraviti podmetač od koštica maslina

Foto: Shutterstock

Za početak, koštice maslina potrebno je prokuvati oko 10 minuta, kako bi se uklonili ostaci soli i masnoće. Nakon toga ih ostavite da se potpuno osuše.

Biće vam potrebna:

  • čvrsta tkanina (lan ili pamuk)
  • igla i konac
  • osušene koštice maslina

Izrežite dva komada tkanine željene veličine, ravnomerno rasporedite koštice između njih i pažljivo, čvrsto zašijte ivice. Na kraju dobijate funkcionalan, ručno izrađen podmetač koji unosi prirodan izgled i toplinu u vašu kuhinju.

Dakle ako volite jednostavna i održiva rešenja, koštice maslina mogu postati mali, ali dragoceni saveznik u vašem domu.

Stil / Žena