Melomakarona - Grčki Božićni kolač koji se sprema na Badnji dan: Savršen spoj oraha, pomorandže i meda

Jedan od najlepših božićnih kolačića upravo su melomakaroni koje Grci prave oko praznika
Foto: Shutterstock

Grci vole orahe, obožavaju med, a bez pomorandže ne spremaju kolače. Melomakarona je upravo takav kolač, a ukoliko znate da je postan, onda nemate drugi izbor nego da ga spremite za Badnji dan.

Potreban materijal:

Sirup:

  • 250ml vode
  • 400g šećera
  • 75g meda
  • 2 štapića cimeta
  • 2-3 karanfilića
  • 1/2 pomorandže

Testo:

  • 200ml soka od pomorandže
  • 200ml suncokretovog ulja
  • 90ml maslinovog ulja
  • 1/4 kašičice karanfilića u prahu
  • 25g šećera u prahu
  • 2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • rendana korica narandže
  • 500g brašna
  • 100g pšeničnog griza
  • med i orasi za dekoraciju
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Sve sastojke za sirup (osim meda) staviti u šerpicu, pa na laganoj vatri kuvati dok se šećer ne otopi. Otprilike 5 minuta.
    Skloniti sa vatre i umešati odmah med.
  2. Ostaviti da odstoji 3-4 sata minimum, da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Sirup se može praviti i dan ranije.
  4. Zagrejati rernu na 190C.
  5. Veliki pleh za pečenje obložiti papirom.
  6. U posudu za mešanje staviti sok, oba ulja, šećer, začine, sodu i rendanu koru narandže. Promešati sve špatulom.
  7. Brašno pomešati sa grizom, pa masu dodati u predhodno i sve izmešati i sjediniti špatulom ili varjačom. Ne mešati mikserom!
  8. Rukama kidati komade testa, otprilike oko 30 grama svaki, pa ih formirati prvo u lopticu, a zatim preko rešetke/cediljke oblikovati na ovalni oblik. Ponoviti postupak dok ima materijala.
  9. Ređati ih na pleh. Ne mora preterano veliki razmak, jer ne narastu previše.
  10. Peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno/braon.
  11. Odmah po vađenju iz rerne, vruće kolačiće umočiti na desetak sekundi u hladan sirup.
  12. Vaditi ih na rešetku da se ocede.
  13. Pre služenja, premazati medom i posuti seckanim orasima.
Foto: Shutterstock