Krompir je univerzalna i omiljena namirnica, savršen za brze i jeftine obroke. Ova 5 posnih recepata sigurno će vas osvojiti svojim aromama i jednostavnošću pripreme.
1. Gratinirani posni krompir
Sastojci:
- 2 kg krompira
- 400 ml biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo)
- 2 čena belog luka
- 50 g biljnog margarina ili ulja
- so, biber, ruzmarin, timijan
Priprema:
Zagrejte biljno mleko, dodajte sitno seckani beli luk i začine, pa skinite sa vatre da se prohladi.
Ogulite krompir i isecite na tanke kolutove. Prelijte ga pripremljenim mlekom i ostavite 30-40 minuta.
U vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, prelijte malo biljnim mlekom i pospite začinima. Ponovite dok ne potrošite sav krompir.
Pecite poklopljeno ili pokriveno folijom 50-60 minuta na 200°C. Otkrijte i pecite još 15 minuta da površina blago porumeni.
Poslužite toplo uz zelenu salatu.
2. Posni francuski krompir
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 crni luk
- 1 čašica kisele sojine pavlake
- so, biber, bosiljak
- malo ulja za podmazivanje
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, luk iseckajte i propržite.
Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove.
U vatrostalnoj posudi ređajte redove krompira, luka i pospite začinima.
Na kraju prelijte sa kiselo-veganskom pavlakom i pecite na 200°C oko 30 minuta dok krompir ne dobije zlatnu boju.
3. Posni kroketi od krompira
Sastojci:
- 700 g krompira
- 150 g brašna
- 40 g biljnog margarina
- so, biber, peršun
- za pohovanje: brašno, voda, prezle
Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite i izgnječite.
Dodajte margarin, brašno i začine pa umesite glatko testo.
Oblikujte kroketiće, uvaljajte ih u brašno, potom u smesu od vode i prezli.
Pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite uz salatu ili povrće.
4. Njoke u paradajz sosu (posno)
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 g brašna
- so
Za sos:
- 1 kg paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- nekoliko listova svežeg bosiljka
- so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite i izmiksajte u pire. Dodajte brašno i so i umesite glatko testo.
Oblikujte njoke veličine oko 1 cm, utisnite viljuškom da dobiju rebrasti oblik.
Njoke kuvajte u ključaloj vodi dok ne isplivaju.
Za sos: propržite beli luk u maslinovom ulju, dodajte paradajz, so, biber i kuvajte 10-15 minuta. Na kraju dodajte bosiljak.
Skuvane njoke ubacite u sos i dobro promešajte.
5. Posni grčki krompir
Sastojci:
- krompir po želji
- 3 kašike maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 1 čen belog luka (po želji)
- so, biber, origano
Priprema:
Krompir očistite i isecite na četvrtine po dužini.
Složite u posudu za pečenje namazanu uljem.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, so, biber i origano. Prelijte krompir tako da ga smesa pokrije do pola visine.
Pecite pokriveno 40 minuta na 210-220°C, zatim još 20-30 minuta bez poklopca. Po potrebi dolijte malo vode.