Tajna hrskavog i sočnog prasećeg pečenja iz rerne: Samo 2 sastojka i trik sa temperaturom

Ako ste se odlučili da pečenje za slavu pripremite kod kuće, ovo je pravi recept za vas - jednostavno, a uspeh je zagarantovan
Foto: Printscreen/YouTube

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska tradicionalna kuhinja
  • Vreme pripreme: oko 30 minuta (čišćenje, soljenje, premazivanje)
  • Vreme pečenja: oko 3 sata i 30 minuta na 180°C
  • Ukupno vreme: oko 4 sata
  • Porcija: oko 8–10 porcija (za 4 kg mesa)
  • Kalorije po porciji: približno 450–550 kcal (u zavisnosti od masnoće i veličine porcije)
  • Težina pripreme: Srednja

Sastojci:

  • 4kg prasećeg mesa
  • 200 gr soli
  • 500 ml pivo
  • 100 do 150 gr svinjske masti

Priprema: 

  1. Meso posušiti papirnim ubrusom. 
  2. Meso dobro osoliti pa ga staviti na žicu u veliki pleh u koji ste ulili vodu. 
  3. Prasetinu peći na 180 stepeni Celzijusa oko 3 sata i 30 minuta. 
  4. Na pola pečenja je prevrnuti i preliti sa pivom.