Recept za štrudlu sa bundevom: Najukusniji jesenji desert sprema se šoljicom za kafu

Ukoliko tragate za nekim ukusnim jesenjim desertom, štrudla sa bundevom pravi je izbor, a priprema je Valentina Mašković.
Štrudla sa bundevom Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube

Mirisna štrudla od bundeve, obogaćena cimetom i nežnim prelivom, idealan je jesenji desert koji spaja tradiciju i jednostavnost. Ovo je jedna od onih poslastica koje se pripremaju brzo, a donose toplinu doma već na prvi zalogaj.

Valentina Mašković je na svom Jutjub kanalu objavila ovaj recept za sočnu pitu od bundeve, sa naslovom u kojem kaže: "Mogla bih je jesti 3 puta dnevno".

Štrudla sa bundevom Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska / domaća kuhinja
  • Vreme pripreme: oko 20 minuta + 40 do 45 minuta pečenja (ukupno 60 do 65 min)
  • Porcija: 8 do 10 parčića
  • Kalorije: približno 260 do 320 kcal po parčetu (orah nije dodat, pa je laganije; zavisi od veličine porcije)
  • Težina pripreme: laka do srednja (zbog kombinovanja fila i preliva, ali bez komplikovanih koraka)

Sastojci:

Mera: šoljica za kafu-150 ml.

  • 2kg izrendane bundeve
  • 1 šoljica mlevenog keksa
  • 1 šoljica šećera
  • 1 kašičica cimeta

Preliv:

  • 4 jaja
  • 2 šoljice šećera
  • 1 šoljica ulja
  • 2 šoljice kiselog mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilinog šečera
  • 1 pakovanje od 500g gotovih kora
Štrudla sa bundevom Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube

Priprema:

  1. U jednoj činiji izrendajte bundevu
  2. Dodajte šečer, mleveni keks i cimet
  3. Sve lepo promešajte
  4. U drugoj činiji (za preliv) slomite i izmutite ručnim mikserom 4 jaja
  5. Dodajte šećera i ulja (mera je pomenuta šoljica) i mešajte kako bi se šećer istopio
  6. Zatim dodajte kiselo mleko (2 šoljice)
  7. Na kraju dodajte 1 kesicu praška za pecivo i opet sve izmutite
  8. U toj činiji dodajte i 2 kesice vanilinog šećera i vaš preliv je spremljen
  9. Rernu uključite na 180 stepeni da se zagreje
  10. Na svakoj kori stavite po dve kašike premaza i nanesite po celoj površini. Preklopite drugom korom i preko nje stavite isto premaz. Zatim stavite treću koru i ponovite postupak. U zavisnosti od debljine kora, negde ćete staviti po 5, 4 ili 3.
  11. Na poslednjoj kori rasporedite bundevu svuda iz prve činije. Možete dodati i suvo grožđe ili seckane orahe po želji takođe.
  12. Sklopite štrudlu sa strane, pripremite pleh i dodajte ulje, a zatim urolajte štrudlu. Obavezno kraj premažite malo prelivom.
  13. Kada štrudlu prebacite u pleh, stavite je da se peče na 180 stepeni, 40 do 45 minuta
  14. Ostavite mali deo preliva i premažite štrudlu
  15. Na kraju posipajte štrudlu šećerom u prahu za još lepši ukus

Bon Appétit!

U nastavku pogledajte video Valentine Mašković u kojem detaljno objašnjava i pokazuje celu pripremu:

This browser does not support the video element.

Jednostavan trik da se umuti čvrst šlag  Izvor: Instagram/homeharmonytips