Mirisna štrudla od bundeve, obogaćena cimetom i nežnim prelivom, idealan je jesenji desert koji spaja tradiciju i jednostavnost. Ovo je jedna od onih poslastica koje se pripremaju brzo, a donose toplinu doma već na prvi zalogaj.
Valentina Mašković je na svom Jutjub kanalu objavila ovaj recept za sočnu pitu od bundeve, sa naslovom u kojem kaže: "Mogla bih je jesti 3 puta dnevno".
Štrudla sa bundevom Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska / domaća kuhinja
- Vreme pripreme: oko 20 minuta + 40 do 45 minuta pečenja (ukupno 60 do 65 min)
- Porcija: 8 do 10 parčića
- Kalorije: približno 260 do 320 kcal po parčetu (orah nije dodat, pa je laganije; zavisi od veličine porcije)
- Težina pripreme: laka do srednja (zbog kombinovanja fila i preliva, ali bez komplikovanih koraka)
Sastojci:
Mera: šoljica za kafu-150 ml.
- 2kg izrendane bundeve
- 1 šoljica mlevenog keksa
- 1 šoljica šećera
- 1 kašičica cimeta
Preliv:
- 4 jaja
- 2 šoljice šećera
- 1 šoljica ulja
- 2 šoljice kiselog mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilinog šečera
- 1 pakovanje od 500g gotovih kora
Štrudla sa bundevom Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube
Priprema:
- U jednoj činiji izrendajte bundevu
- Dodajte šečer, mleveni keks i cimet
- Sve lepo promešajte
- U drugoj činiji (za preliv) slomite i izmutite ručnim mikserom 4 jaja
- Dodajte šećera i ulja (mera je pomenuta šoljica) i mešajte kako bi se šećer istopio
- Zatim dodajte kiselo mleko (2 šoljice)
- Na kraju dodajte 1 kesicu praška za pecivo i opet sve izmutite
- U toj činiji dodajte i 2 kesice vanilinog šećera i vaš preliv je spremljen
- Rernu uključite na 180 stepeni da se zagreje
- Na svakoj kori stavite po dve kašike premaza i nanesite po celoj površini. Preklopite drugom korom i preko nje stavite isto premaz. Zatim stavite treću koru i ponovite postupak. U zavisnosti od debljine kora, negde ćete staviti po 5, 4 ili 3.
- Na poslednjoj kori rasporedite bundevu svuda iz prve činije. Možete dodati i suvo grožđe ili seckane orahe po želji takođe.
- Sklopite štrudlu sa strane, pripremite pleh i dodajte ulje, a zatim urolajte štrudlu. Obavezno kraj premažite malo prelivom.
- Kada štrudlu prebacite u pleh, stavite je da se peče na 180 stepeni, 40 do 45 minuta
- Ostavite mali deo preliva i premažite štrudlu
- Na kraju posipajte štrudlu šećerom u prahu za još lepši ukus
Bon Appétit!
U nastavku pogledajte video Valentine Mašković u kojem detaljno objašnjava i pokazuje celu pripremu: