Najbolji recept za urnebes salatu: Idealan dodatak predjelu na slavskoj trpezi

Urnebes je pravi klasik domaće kuhinje, a ovo je najbolji recept
Foto: Shutterstock

Urnebes salata je pikantan i kremast specijalitet od sira, kisele pavlake, paprike i belog luka, poreklom iz južnih krajeva Srbije. Najčešće se služi kao prilog uz roštilj, ali i kao namaz uz svež hleb ili projice. Zahvaljujući svojoj bogatoj aromi i blagoj ljutini, urnebes je omiljen dodatak tradicionalnim jelima ili predjelo na slavskoj trpezi.

Osnovne informacije:

Količina: za 4 osobe

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme hlađenja: 30 minuta

Težina pripreme: laka

Kuhinja: tradicionalna srpska

Kalorije po porciji: oko 250 kcal

Sastojci:

  • 200 g krem sira ili feta sira
  • 150 g kisele pavlake
  • 1 manja glavica crvenog luka (sitno seckana)
  • 2–3 čena belog luka (pasiranog ili rendanog)
  • 1 kašičica mlevene slatke crvene paprike
  • ½ kašičice ljute tucane paprike (po ukusu)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • (opciono) 1 kašika kajmaka za bogatiji ukus

Priprema:

1. Priprema sira

U dubljoj posudi izgnječite krem sir ili fetu viljuškom dok ne postane meka i kremasta masa. Ako koristite fetu, možete dodati kašiku pavlake da bude lakša za mešanje.

Foto: Shutterstock

2. Dodavanje pavlake i začina

Dodajte kiselu pavlaku, zatim umešajte mlevenu papriku, tucanu ljutu papriku, seckani crveni luk, beli luk, so i biber.

3. Sjedinjavanje sastojaka

Sve sastojke dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku i mazivu smesu. Na kraju dodajte maslinovo ulje i, po želji, kašiku kajmaka, pa još jednom sve dobro sjedinite.

4. Hlađenje

Prebacite salatu u posudu s poklopcem i ostavite je u frižideru najmanje 30 minuta kako bi se ukusi lepo proželi i salata postala osvežavajuće pikantna.

Serviranje:

Poslužite ohlađenu urnebes salatu uz tople lepinje, hleb, projice ili kao prilog uz ćevape, pljeskavice i druga jela s roštilja.

Foto: Shutterstock

Saveti domaćih kuvara:

  • Umesto maslinovog ulja možete koristiti malo ulja od pečenih paprika za autentičniji ukus.
  • Ako volite izrazito ljuto, dodajte prstohvat mlevene ljute paprike više ili par kapi ljutog sosa.
  • Urnebes je najlepši kada odstoji nekoliko sati u frižideru.

Prijatno!