Urnebes salata je pikantan i kremast specijalitet od sira, kisele pavlake, paprike i belog luka, poreklom iz južnih krajeva Srbije. Najčešće se služi kao prilog uz roštilj, ali i kao namaz uz svež hleb ili projice. Zahvaljujući svojoj bogatoj aromi i blagoj ljutini, urnebes je omiljen dodatak tradicionalnim jelima ili predjelo na slavskoj trpezi.
Osnovne informacije:
Količina: za 4 osobe
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme hlađenja: 30 minuta
Težina pripreme: laka
Kuhinja: tradicionalna srpska
Kalorije po porciji: oko 250 kcal
Sastojci:
- 200 g krem sira ili feta sira
- 150 g kisele pavlake
- 1 manja glavica crvenog luka (sitno seckana)
- 2–3 čena belog luka (pasiranog ili rendanog)
- 1 kašičica mlevene slatke crvene paprike
- ½ kašičice ljute tucane paprike (po ukusu)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- (opciono) 1 kašika kajmaka za bogatiji ukus
Priprema:
1. Priprema sira
U dubljoj posudi izgnječite krem sir ili fetu viljuškom dok ne postane meka i kremasta masa. Ako koristite fetu, možete dodati kašiku pavlake da bude lakša za mešanje.
2. Dodavanje pavlake i začina
Dodajte kiselu pavlaku, zatim umešajte mlevenu papriku, tucanu ljutu papriku, seckani crveni luk, beli luk, so i biber.
3. Sjedinjavanje sastojaka
Sve sastojke dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku i mazivu smesu. Na kraju dodajte maslinovo ulje i, po želji, kašiku kajmaka, pa još jednom sve dobro sjedinite.
4. Hlađenje
Prebacite salatu u posudu s poklopcem i ostavite je u frižideru najmanje 30 minuta kako bi se ukusi lepo proželi i salata postala osvežavajuće pikantna.
Serviranje:
Poslužite ohlađenu urnebes salatu uz tople lepinje, hleb, projice ili kao prilog uz ćevape, pljeskavice i druga jela s roštilja.
Saveti domaćih kuvara:
- Umesto maslinovog ulja možete koristiti malo ulja od pečenih paprika za autentičniji ukus.
- Ako volite izrazito ljuto, dodajte prstohvat mlevene ljute paprike više ili par kapi ljutog sosa.
- Urnebes je najlepši kada odstoji nekoliko sati u frižideru.
Prijatno!