Uz ovu caku iskusnih kuvara riba neuporedivo manje upija ulje tokom prženja: A bude hrskava spolja i vazdušasta iznutra

Uz jedan jednostavan trik – koristite gustin (kukuruzni skrob) umesto brašna – dobićete ribu koja je savršenog ukusa
Foto: Shutterstock

žDok brašno često upija ulje i stvara težu koricu, gustin (kukuruzni skrob) formira tanki zaštitni sloj koji “zaključa” sokove unutar mesa. Tako se riba ravnomerno isprži, ne raspada se i ostaje vazdušasta, a ulje gotovo da ne prodire unutra.

Zašto je ovo važno?

  1. Gustin reaguje na visoku temperaturu tako što brzo formira finu zlatnu koricu.
  2. Ta korica zaključava sokove unutar ribe, pa ona ostaje mekana i aromatična.
  3. Osim toga, gustin sprečava prskanje ulja, pa je i samo prženje bezbednije i čistije.
  4. Riba pripremljena na ovaj način ne nadima, jer nije natopljena uljem i zadržava lakoću koju mnogi jela od ribe gube pri klasičnom pohovanju.

Savet kuvara:

Pre nego što ribu spustite u tiganj, uvaljajte je temeljno u smesu od gustina i začina, a zatim je ostavite da odstoji 5–10 minuta. Ovaj mali korak pomaže da se skrob poveže s površinom mesa, formirajući savršenu zlatnu koricu tokom prženja. Riba dobija neodoljiv ukus, bude neverovatno hrskava a neuporedivo manje ulja upije!

Foto: Thinkstock

Takođe, profesionalni kuvari često dodaju malo mineralne vode u smesu od gustina — to stvori još tanju i hrskaviju koricu.

Još jedan trik: ribu pržite na jakoj vatri, ali kratko, kako bi spolja bila zlatna, a iznutra nežna i mekana.

Najbolji recept za prženje ribe

Osnovne informacije:

  1. Količina: za 4 osobe
  2. Vreme pripreme: 15 minuta (plus vreme mariniranja)
  3. Vreme prženja: 15–20 minuta
  4. Težina pripreme: laka
  5. Kuhinja: tradicionalna srpska / posna
  6. Kalorije po porciji: oko 420 kcal

Sastojci:

  • 1 kg ribe po vašem izboru (šaran, smuđ, soma, oslić…)
  • 200 g gustina (kukuruznog brašna)
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • začini po ukusu (mlevena paprika, peršun, suvi biljni začin…)
  • ulje za prženje (dublji sloj)
Foto: Shutterstock

Priprema korak po korak:

1. Priprema ribe:

Ribu očistite, isecite na komade i blago posolite. Ostavite da odstoji u frižideru — idealno preko noći, ali može i nekoliko sati pre prženja. Što duže odstoji, to će meso upiti više ukusa i ostati sočnije.

2. Priprema smese za pohovanje:

U činiji pomešajte gustin, kašičicu soli, biber, beli luk u prahu i druge začine po želji. Sve dobro promešajte da se ravnomerno rasporede.

3. Prženje:

U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja (da riba “pliva”) i dobro ga zagrejte. Svaki komad ribe uvaljajte u smesu od gustina, otresite višak i pažljivo spustite u vruće ulje.
Pržite dok ne porumeni sa obe strane, okrećući po potrebi.

4. Serviranje:

Izvadite ribu na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite toplo uz pire krompir, bareni krompir, blitvu, kupus salatu ili domaći tartar sos.