žDok brašno često upija ulje i stvara težu koricu, gustin (kukuruzni skrob) formira tanki zaštitni sloj koji “zaključa” sokove unutar mesa. Tako se riba ravnomerno isprži, ne raspada se i ostaje vazdušasta, a ulje gotovo da ne prodire unutra.
Zašto je ovo važno?
- Gustin reaguje na visoku temperaturu tako što brzo formira finu zlatnu koricu.
- Ta korica zaključava sokove unutar ribe, pa ona ostaje mekana i aromatična.
- Osim toga, gustin sprečava prskanje ulja, pa je i samo prženje bezbednije i čistije.
- Riba pripremljena na ovaj način ne nadima, jer nije natopljena uljem i zadržava lakoću koju mnogi jela od ribe gube pri klasičnom pohovanju.
Savet kuvara:
Pre nego što ribu spustite u tiganj, uvaljajte je temeljno u smesu od gustina i začina, a zatim je ostavite da odstoji 5–10 minuta. Ovaj mali korak pomaže da se skrob poveže s površinom mesa, formirajući savršenu zlatnu koricu tokom prženja. Riba dobija neodoljiv ukus, bude neverovatno hrskava a neuporedivo manje ulja upije!
Takođe, profesionalni kuvari često dodaju malo mineralne vode u smesu od gustina — to stvori još tanju i hrskaviju koricu.
Još jedan trik: ribu pržite na jakoj vatri, ali kratko, kako bi spolja bila zlatna, a iznutra nežna i mekana.
Najbolji recept za prženje ribe
Osnovne informacije:
- Količina: za 4 osobe
- Vreme pripreme: 15 minuta (plus vreme mariniranja)
- Vreme prženja: 15–20 minuta
- Težina pripreme: laka
- Kuhinja: tradicionalna srpska / posna
- Kalorije po porciji: oko 420 kcal
Sastojci:
- 1 kg ribe po vašem izboru (šaran, smuđ, soma, oslić…)
- 200 g gustina (kukuruznog brašna)
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- začini po ukusu (mlevena paprika, peršun, suvi biljni začin…)
- ulje za prženje (dublji sloj)
Priprema korak po korak:
1. Priprema ribe:
Ribu očistite, isecite na komade i blago posolite. Ostavite da odstoji u frižideru — idealno preko noći, ali može i nekoliko sati pre prženja. Što duže odstoji, to će meso upiti više ukusa i ostati sočnije.
2. Priprema smese za pohovanje:
U činiji pomešajte gustin, kašičicu soli, biber, beli luk u prahu i druge začine po želji. Sve dobro promešajte da se ravnomerno rasporede.
3. Prženje:
U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja (da riba “pliva”) i dobro ga zagrejte. Svaki komad ribe uvaljajte u smesu od gustina, otresite višak i pažljivo spustite u vruće ulje.
Pržite dok ne porumeni sa obe strane, okrećući po potrebi.
4. Serviranje:
Izvadite ribu na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite toplo uz pire krompir, bareni krompir, blitvu, kupus salatu ili domaći tartar sos.