Kad je najbolje vreme da pojedete jabuku: Odličan su međuobrok za kontrolu težine i sprečavanje prejedanja

Za bolju probavu konzumirajte ih ujutro, ako pazite na kalorije - pre obroka. Ali ako imate problema s nadutošću, preskočite ih uveče
Foto: ALPA PROD/Shutterstock

Jabuka se od davnina smatra izrazito zdravim voćem, o čemu svedoči i stara izreka jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van.

Ova voćka je mala nutricionistička bomba prepuna vlakana, antioksidansa i vitamina C i odličan je saveznik za probavu, imunitet i kontrolu apetita.
Ali postoji li "najbolje" vreme da ih jedete? Nutricionisti kažu da postoji.

Ujutro za savršen početak dana

Ako dan započnete jabukom, činite veliku stvar za svoje telo. Zahvaljujući vlaknima, jabuka će vas zasititi i pomoći vam da duže ostanete siti. Osim toga, ima nizak glikemijski indeks i sadrži hlorogenu kiselinu, koja stabilizuje šećer u krvi i sprečava nagle skokove energije.
Jabuka ujutro pomaže i probavi - to je lagan, ali vlaknima bogat obrok koji nežno pokreće probavni trakt.

Foto: AndreyCherkasov/Shutterstock

Pre obroka za kontrolu apetita

Pojesti jabuku sat-dva pre glavnog obroka pomaže da jedete manje, jer vlakna iz jabuke daju osećaj sitosti i usporavaju varenje ugljenih hidrata. Tako se sprečava nagli porast šećera u krvi, što je korisno ako pazite na težinu.

Pre treninga

Zahvaljujući prirodnim šećerima i vlaknima, jabuke mogu dati dodatnu dozu energije prije fizičke aktivnosti. Samo pripazite na vreme - pojedite je dva sata pre treninga. Nekoliko kriški jabuke neposredno pre treninga može da spreči pad energije.

Uveče budite oprezni

Ako vam se nakon večere jede nešto slatko, a nemate problem s probavom - jabuka je savršen kompromis. Ali ako imate problema s nadutošću, izbegavajte da je jedete u večernjim satima jer može prouzrokovati stvaranje gasova. Takođe, kiselina koju sadrži može nakon konzumacije uveče da izazove gorušicu.

Foto: Olena Rudo/Shutterstock

Svaki dan pojedite bar jednu

1. Snižavaju holesterol
Topiva vlakna, poput pektina, pomažu u smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola u krvi.

2. Smanjuju rizik od dijabetesa
Vlakna u jabukama pomažu u usporavanju apsorpcije šećera iz hrane, što doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi.

3. Niskokalorične i čine vas sitim
Jabuke su bogate vodom i vlaknima, što stvara osećaj sitosti bez velikog broja kalorija.

4. Obiluju vitaminom C
Jabuke su dobar izvor vitamina C, važnog za jačanje imunosistema i zaštitu od infekcija.

5. Povećavaju gustinu kostiju
Pomažu u očuvanju gustine kostiju zahvaljujući sadržaju antioksidansa, što može da smanji rizik od osteoporoze.

6. Prirodno čišćenje zuba
Jabuke sadrže kiseline koje pomažu u čišćenju zuba i smanjenju skupljanja plaka.

7. Visok sadržaj vode
Sadrže od oko 85% vode, pa su dobar način za unos tečnosti u organizam, što pomaže u održavanju hidratacije.