Napitak čuvene indijske medicine pravi je eliksir zdravlja: Idealno greje i oporavlja u hladnim jesenjim danima

Zlatno mleko, topli napitak koji potiče iz ajurvedske tradicije sve više osvaja ljubitelje zdravih rituala širom sveta
Foto: Shutterstock

Ajurvedska tradicija je stari indijski sistem medicine koji posmatra univerzum kao celinu satkanu od pet elemenata: Zemlje, Vode, Vatre, Vazduha i prostora.

Njen cilj je postizanje harmonije tela i uma kroz specifične terapije, dijete i životne prakse, koje uključuju detoksikacione procedure poput Panchakarme, kao i tehnike poput masaže toplim biljnim uljem (Abhyanga) i meditacije.

Foto: Shutterstock

Ključni principi i prakse

Pet elemenata: Ajurveda veruje da je sve, uključujući i ljudsko telo, sastavljeno od pet elemenata (Zemlja, Voda, Vatra, Vazduh, prostor), koji se kombinuju u različitim proporcijama da bi formirali jedinstvene energetske tipove (doše).

Dose (doše): Svaka osoba ima jedinstvenu kombinaciju tri doše – Vata (vazduh i etar), Pitta (vatra i voda) i Kapha (zemlja i voda).

Terapije

Panchakarma: "Pet postupaka čišćenja" za detoksikaciju organizma, koji uključuju povraćanje, čišćenje creva, znojenje, medicinske klizme i nazalne tretmane.

Abhyanga: Masaža toplim biljnim uljem radi poboljšanja cirkulacije i opuštanja.

Shirodhara: Kontinuirano polivanje toplim biljnim uljem po čelu radi smirivanja nervnog sistema.

Rasayana: Tretmani i dijete za podmlađivanje i obnavljanje tela i uma.

Foto: Thinkstock

Meditation i transcendentalna meditacija (TM): Praksa meditacije pomaže u postizanju unutrašnjeg mira i dubokog odmora za um.

A čuveni je njihov zopli napitak koji smiruje, greje i leči, takozvano "Zlatno mleko", ajurvedski eliksir zdravlja koji osvaja svet.

Golden latte, poznat i kao "zlatno mleko", topli je napitak koji potiče iz ajurvedske tradicije i sve više osvaja ljubitelje zdravih rituala širom sveta.

Sastojci 

  • Mleko po želji 250 ml
  • Kurkuma u orahu 1 kašičica
  • Cimet ½ kašičice
  • Đumbir u prahu ¼ kašičice
  • Crni biber prstohvat
  • Med 1 kašičica
  • Prstohvat muskatnog oraščića ili kardamoma za bogatiji ukus po želji
Foto: Profimedia

Priprema

U manjem lončiću zagrejte mleko, ali pazite da ne provri. Dodajte kurkumu, cimet, đumbir i crni biber. Mešajte žicom dok se začini potpuno ne sjedine. Kuvajte 3-5 minuta na laganoj vatri dok mleko ne poprimi intenzivno zlatnu boju i postane kremasto. Sklonite sa vatre, po želji procedite i zasladite medom ili sirupom. Sipajte u omiljenu šolju i uživajte dok je toplo.