Detaljni recepti za sve navedene soseve, uz objašnjenje „cake“ – malih kulinarskih tajni koje čine da svaki sos bude savršeno izbalansiran, kremast i pun ukusa.
TARTAR SOS
Sastojci:
- 200 g majoneza
- 2 kisela krastavca (sitno iseckana)
- 1 kašičica kapara (po želji)
- 1 kuvano jaje (sitno naseckano)
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 1 kašičica senfa
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
Priprema:
Sve sastojke sjediniti u činiji i mešati dok se ne dobije homogena masa. Po želji dodati još malo limunovog soka ako želite osvežavajući ukus.
Caka:
Da bi sos bio bogat i pun, koristite domaći majonez ili kvalitetan masniji majonez (ne light varijantu). Krastavce prvo osušite na ubrusu, da ne razvodne sos.
SOS OD PERŠUNA
Sastojci:
- 2 pune šake svežeg peršuna
- 2 čena belog luka
- 100 ml maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So, biber
Priprema:
U blender ubaciti peršun, beli luk, limunov sok i začine, pa sipati maslinovo ulje i blendirati dok se ne dobije gust, aromatičan sos.
Caka:
Peršun potopite u hladnu vodu 5 minuta pre pripreme – tako ostaje jarko zelen i ne potamni. Ovaj sos je odličan uz ribu, piletinu ili kuvano povrće.
SOS OD PARADAJZA
Sastojci:
- 500 g zrelog paradajza ili pelata
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- Maslinovo ulje
- So, šećer, origano, bosiljak
Priprema:
Na malo maslinovog ulja izdinstati crni i beli luk, dodati seckani paradajz, začine i kuvati 20–30 minuta dok se ne zgusne. Po potrebi propasirati.
Caka:
Dodajte prstohvat šećera – on neutrališe kiselost paradajza i daje puniji ukus.
SOS OD KISELIH KRASTAVACA I PAPRIKA
Sastojci:
- 2 kisela krastavca
- 1 pečena crvena paprika
- 1 čen belog luka
- 150 g pavlake
- 1 kašičica senfa
- So i biber
Priprema:
Sve sastojke sitno iseckati ili izblendirati do fine teksture. Po želji dodati malo limunovog soka.
Caka:
Papriku ogulite pre nego što je dodate – tako sos bude svilenkast, bez ljuskica.
BEŠAMEL SOS
Sastojci:
- 50 g putera
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- So, prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
Na tihoj vatri otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti da zapeni. Postepeno dolivati mleko, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gladak, gust sos.
Caka:
Mleko zagrejte pre dodavanja – tako se sos ne zgrudva i brže zgusne.
BEŠAMEL SA PEČURKAMA
Sastojci:
- 300 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika putera
- 1/2 l bešamel sosa (osnova iz prethodnog recepta)
Priprema:
Na puteru propržiti luk i pečurke dok ne ispari tečnost, pa dodati gotov bešamel i kratko prokuvati.
Caka:
Pečurke ne solite odmah, već tek kad porumene – u suprotnom će ispustiti vodu i sos će biti redak.
SOS OD KIMA
Sastojci:
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mlevenog kima
- 300 ml bujona ili mleka
- So i biber
Priprema:
Na puteru propržiti kim da pusti aromu, zatim dodati brašno, propržiti, pa postepeno dolivati tečnost. Kuvati dok se ne zgusne.
Caka:
Da bi ukus bio dublji, kratko tostirajte kim na suvom tiganju pre nego što ga dodate – tako postaje intenzivno aromatičan.
SOS OD KISELE PAVLAKE
Sastojci:
- 200 g kisele pavlake
- 1 kašika senfa
- Sok od pola limuna
- So, biber, beli luk u prahu
Priprema:
Sve sjediniti i dobro umutiti. Odličan uz belo meso, ribu i kuvano povrće.
Caka:
Pavlaku ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi – kad nije hladna, lepo se povezuje i ne seča se kad se meša s toplom hranom.
BEČKI SOS
Sastojci:
- 100 g putera
- 2 kuvana žumanca
- 1 kašika senfa
- Sok od pola limuna
- So, biber
Priprema:
U blenderu ili ručno umutiti žumanca sa senfom, pa polako dodavati otopljeni, ali ne vruć puter. Na kraju dodati limunov sok i začine.
Caka:
Putera dodajte u tankom mlazu kao kod pravljenja majoneza – tako će se sos emulgovati i postati svilenkast, bez razdvajanja masnoće.