8 savršenih soseva za meso, testeninu, krompir: Tartar, sos od kima, bešamel, bečki, od pečuraka, kiselih krastavaca i pavlake

Otkrijte recepte za 8 savršenih sosova – od tartar sosa i bešamela do bečkog i sosova od peršuna, paradajza i kiselih krastavaca. Uz male kulinarske tajne (‘cake’) koje podižu ukus svakog jela
Foto: Shutterstock

Detaljni recepti za sve navedene soseve, uz objašnjenje „cake“ – malih kulinarskih tajni koje čine da svaki sos bude savršeno izbalansiran, kremast i pun ukusa.

TARTAR SOS

Sastojci:

  • 200 g majoneza
  • 2 kisela krastavca (sitno iseckana)
  • 1 kašičica kapara (po želji)
  • 1 kuvano jaje (sitno naseckano)
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • 1 kašičica senfa
  • Sok od pola limuna
  • So i biber po ukusu
Foto: Shutterstock

Priprema:
Sve sastojke sjediniti u činiji i mešati dok se ne dobije homogena masa. Po želji dodati još malo limunovog soka ako želite osvežavajući ukus.

Caka:
Da bi sos bio bogat i pun, koristite domaći majonez ili kvalitetan masniji majonez (ne light varijantu). Krastavce prvo osušite na ubrusu, da ne razvodne sos.

SOS OD PERŠUNA

Sastojci:

  • 2 pune šake svežeg peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sok od pola limuna
  • So, biber

Priprema:
U blender ubaciti peršun, beli luk, limunov sok i začine, pa sipati maslinovo ulje i blendirati dok se ne dobije gust, aromatičan sos.

Caka:
Peršun potopite u hladnu vodu 5 minuta pre pripreme – tako ostaje jarko zelen i ne potamni. Ovaj sos je odličan uz ribu, piletinu ili kuvano povrće.

Foto: Shutterstock

SOS OD PARADAJZA

Sastojci:

  • 500 g zrelog paradajza ili pelata
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje
  • So, šećer, origano, bosiljak

Priprema:
Na malo maslinovog ulja izdinstati crni i beli luk, dodati seckani paradajz, začine i kuvati 20–30 minuta dok se ne zgusne. Po potrebi propasirati.

Miris detinjstva i domaće kuhinje Foto: Shutterstock

Caka:
Dodajte prstohvat šećera – on neutrališe kiselost paradajza i daje puniji ukus.

SOS OD KISELIH KRASTAVACA I PAPRIKA

Sastojci:

  • 2 kisela krastavca
  • 1 pečena crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 150 g pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • So i biber
Foto: Shutterstock

Priprema:
Sve sastojke sitno iseckati ili izblendirati do fine teksture. Po želji dodati malo limunovog soka.

Caka:
Papriku ogulite pre nego što je dodate – tako sos bude svilenkast, bez ljuskica.

BEŠAMEL SOS

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • So, prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:
Na tihoj vatri otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti da zapeni. Postepeno dolivati mleko, uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gladak, gust sos.

Foto: Shutterstock

Caka:
Mleko zagrejte pre dodavanja – tako se sos ne zgrudva i brže zgusne.

BEŠAMEL SA PEČURKAMA

Sastojci:

  • 300 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika putera
  • 1/2 l bešamel sosa (osnova iz prethodnog recepta)

Foto: Shutterstock

Priprema:
Na puteru propržiti luk i pečurke dok ne ispari tečnost, pa dodati gotov bešamel i kratko prokuvati.

Caka:
Pečurke ne solite odmah, već tek kad porumene – u suprotnom će ispustiti vodu i sos će biti redak.

SOS OD KIMA

Sastojci:

  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 300 ml bujona ili mleka
  • So i biber
Foto: preentscreen/Youtube

Priprema:
Na puteru propržiti kim da pusti aromu, zatim dodati brašno, propržiti, pa postepeno dolivati tečnost. Kuvati dok se ne zgusne.

Caka:
Da bi ukus bio dublji, kratko tostirajte kim na suvom tiganju pre nego što ga dodate – tako postaje intenzivno aromatičan.

SOS OD KISELE PAVLAKE

Sastojci:

  • 200 g kisele pavlake
  • 1 kašika senfa
  • Sok od pola limuna
  • So, biber, beli luk u prahu

Foto: Shuterstock

Priprema:
Sve sjediniti i dobro umutiti. Odličan uz belo meso, ribu i kuvano povrće.

Caka:
Pavlaku ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi – kad nije hladna, lepo se povezuje i ne seča se kad se meša s toplom hranom.

BEČKI SOS

Sastojci:

  • 100 g putera
  • 2 kuvana žumanca
  • 1 kašika senfa
  • Sok od pola limuna
  • So, biber

Priprema:
U blenderu ili ručno umutiti žumanca sa senfom, pa polako dodavati otopljeni, ali ne vruć puter. Na kraju dodati limunov sok i začine.

Caka:
Putera dodajte u tankom mlazu kao kod pravljenja majoneza – tako će se sos emulgovati i postati svilenkast, bez razdvajanja masnoće.