6 jesenjih recepata sa bundevom koji nisu ni pita ni čorba: Ne zna se koji je ukusniji, a izuzetno su zdravi i ne goje

U jesen je sezona bundeve koja nije samo zdrava, već se od nje mogu pripremati i slana i slatka jela, evo 6 ukusnih recepata koji nisu ni pita ni čorba
Foto: Thinkstock

Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin i folnu kiselinu, bogata je mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe kao i biljnim proteinima i belančevinama.

Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Lako je varljiva jer u sebi ima i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.

U jesen je sezona bundeve, pa navalite! Od nje se mogu pripremati i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena pa čak i da se od nje cedi sveži sok.

Pogledajte nekoliko nesvakidašnjih recepata koje smo odabrali za vas:

Kremasti rižoto sa bundevom i prženom slaninom

Foto: Shutterstock

Bundevu možete da kombinujete sa pirinčem i da napravite savršen rižoto. Vrlo brzo, jednostavno i ono što je najvažnije, ukusno jelo koje možete služiti i kao predjelo i kao glavno jelo.

Sastojci:

  • 500 gr bundeve,
  • 3-4 šolje vrele vode,
  • 2 kašike putera,
  • 1 mala glavica crnog luka,
  • 1 čen belog luka,
  • 1 šolja pirinča,
  • 100 ml belog vina,
  • 6 listova sveže žalfije,
  • 2 kašike kisele pavlake,
  • 30 gr parmezana,
  • 2 kašike pinjola,
  • 60 gr slanine isečene na listove,
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Postupak:

  1. Bundevu iseći na kockice, poprskati sa malo maslinovog ulja i staviti u rernu da se ispeče.
  2. Kada je pečena ostaviti da se hladi i 1/3 bundeve izdvojiti na stranu (to ćemo iskoristiti za "posipanje" po rižotu).
  3. Luk iseci na kocke i propržiti na puteru. Kada omekša dodati iseckani čen belog luka i pirinač.
  4. Promešati par puta, pa naliti belo vino. Smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok vino ispari.
  5. Kada vino ispari dodavati po pola šolje vode, poklopiti i ostaviti da se krčka,svaki put kada voda ispari ponavljati postupak.
  6. Kada je pirinač na pola kuvan dodati bundevu (onaj deo koji nije sklonjen na stranu) i nastaviti sa procesom dodavanja vode, dok se pirinač skuva.
  7. Kada je pirinač skuvan dodati parmezan i kiselu pavlaku, posoliti, pobiberiti.
  8. Na malo maslinovog ulja propržite listove žalfije pa dodajte rižotu.
  9. Sve dobro izmješajte da se ukusi prožmu.
  10. Pinjole propržite na suvo a zatim ispržite i slaninu da postane krckava.
  11. Rižoto naspite u posudu za posluzivanje, pospite izdvojenom bundevom, prženom slaninom i pinjolima.

 Bundevasta fokaća

Foto: Profimedia

Sigurno ste imali priliku da probate fokaću, testo nalik na picu ali ipak dovoljno drugačije da je dobilo posebno ime. Fokaća se može napraviti i sa bundevom. Ovaj sjajan recept će vas prosto oduševiti.

Sastojci:

  • 1/2 soli (od 2 dl) pirea od bundeve,
  • 1,5 soli (od 2 dl) brašna,
  • 1/2 soli tople vode,
  • 1 ravna kašika soli,
  • 1/2 kašičice suvog kvasca,
  • 10 crnih maslina bez koščice (kalamata),
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice suvog ruzmarina.

Postupak:

  1. U duboku posudu stavite brašno, pire od bundeve, so i kvasac.
  2. Postepeno dodajući toplu vodu, umesite testo i ostavite da naraste.
  3. Pomešajte maslinovo ulje i ruzmarin i ostavite sa strane.
  4. Kada testo naraste, premešajte ga i prebacite u podmazan kalup i rasporedite po celoj dužini i širini kalupa (uverite se da je testo svuda iste debljine).
  5. Zatim prelijte smesu maslinovog ulja i ruzmarina preko „razvučenog“ testa, ravnomerno ga rasporedite po površini i „izbockajte“ testo prstima.
  6. Preko svega toga rasporedite masline i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
  7. Posle oko 15 minuta, stavite u rernu na 200 stepeni (kasnije možete malo smanjiti temperaturu pečenja) da se fokača ispeče i lepo porumeni.

 Kukuruzne kocke sa bundevom

Foto: Shutterstock

Kada pogledate ovaj recept izgledaće vam vrlo poznato. Svaka žena koja je pravila proju složiće se sa nama. Međutim ovde ima jedan sastojak više, a to je bundeva koja će običnoj proji dati izraženiju boju i ukus za pamćenje.

Sastojci:

  • 2 dl mleka,
  • 1 dl jogurta,
  • 100 g kukuruznog brašna,
  • 150 g belog brašna,
  • 400 g bundeve isečene na kockice,
  • 1 jaje,
  • 1 kašika pavlake,
  • 1 kašika putera,
  • pola kašike soli,
  • pola kesice praška za pecivo i
  • prstohvat cimeta.

Za sos:

  • 1 dl mleka i
  • pola kašike putera.

Postupak:

  1. Sve sastojke, osim bundeve, sjedinite u jednoj posudi i izmešajte.
  2. Kada dobijete jednoličnu masu, dodajte bundevu i umešajte je u masu.
  3. Masu sipajte u kalup za pečenje i pecite na umerenoj temperaturi dok ne porumeni.
  4. U toplom mleku istopite puter i kada se masa ispeče, prelijte je.
  5. Vratite u rernu na još nekoliko minuta, zatim izvadite, ohladite, isecite na kockice i poslužite.


Tart od sira i muškatne bundeve

Foto: Profimedia / Ilustracija

Bundeva oblika tamburice, jake narandžaste boje i slatkastog ukusa je poznata kao muškatna bundeva. To je bundeva koju ćete najčešće videti na našim pijacama. S obzirom na njen slaktast ukus odlično se slaže sa jačim sirevima i sušenim paradajzom. Ovo brzo i na oko primamljivo jelo je odlična gurmanska delicija.

Sastojci:

  • 250 g grama lisnatog testa
  • 350 g muškatne bundeve očišćene i izrezane na kockice (to je polovina jedne cele bundeve)
  • 200 g dimljenog polumasnog sira (Dimsi)
  • 50 g feta sira
  • 5 – 6 komada sušenog paradajiza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • krupna morska so
  • sveže mleveni biber

Postupak:

  1. Očistite i isecite bundevu na kockice, pa je kratko blanširajte u ključaloj vodi sa jednom kašikom maslinovog ulja.
  2. Izvadite bundevu iz vode.
  3. Razvaljajte lisnato testo u kvadrat dimenzija približno 20 x 20 cm.
  4. Isecite ga po dužini da biste napravili dva dugačka komada testa.
  5. Izbušite svaki komad čačkalicom, ostavljajući 1 cm prostora oko ivice testa.
  6. Pokrijte veliki pleh papirom za pečenje i prebacite pripremljeno testo na njega.
  7. Ravnomerno izrendajte dimljeni sir preko svakog komada testa. Poređajte komade bundeve preko sira.
  8. Isecite sušeni paradajz na manje komade i pospite ih preko bundeva.
  9. Izmrvite feta sir i takođe ga rasporedite preko komada bundeva.
  10. Sve pospite krupnom morskom solju i sveže mlevenim biberom.
  11. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite tarte oko dvadeset minuta ili dok lepo ne porumene.

Pekmez od bundeve

Foto: Printscreen Youtube/ Jelajelena Petrovic

Nešto sasvim novo a tako ukusno i interesantno. Da, verovali ili ne, od bundeve se može napraviti i pekmez. Zašto na polici pored šljiva ili kajsija ne bi stajala i tegla ovog neverovatno ukusnog i zdravog pekmeza od bundeve? Probajte, verujemo da će vam se dopasti.

Sastojci: (za 2 teglice od 375 ml)

  • 500 g očišćene bundeve
  • 300 g očišćenih kiselih jabuka
  • 200 g narandže sa korom, neprskane
  • 100 g očišćenih dunja
  • 500 g šećera
  • 1 limun (sok)

Priprema:

  1. Voće iseći na sitnije komade i staviti u veću šerpu, da pokrije dno, pa sipati oko 1 dl vode i kuvati na visokoj temperaturi 5 minuta od momenta kada provri.
  2. Voće izmiksati štapnim mikserom, dodati šećer i kuvati na niskoj temperaturi oko sat vremena (dužina kuvanja zavisi od prečnika šerpe).
  3. Pekmez je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe.
  4. Tada dodajte sok od limuna i kuvajte jos koji minut.
  5. Sipajte u sterilisane tegle.