5 ručkova koji su bogati proteinima, sadrže povrće i salatu: Tako da budu ukusni, nutritivni i raznovrsni

Otkrijte 5 ukusnih i nutritivno bogatih ručkova koji kombinuju proteine, povrće i svežu salatu
Foto: Profimedia

Grilovana piletina sa kinoom i šarenom salatom

Sastojci (za 1 porciju)
Za piletinu:

  • 150–200 g pilećih grudi
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • ½ kašičice dimljene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • Za povrće sa roštilja:
  • ½ crvene paprike, isečene na trakice
  • ½ tikvice, isečene na kolutove
  • ½ crvenog luka, isečenog na kolutove
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
Foto: Shutterstock

Za salatu:

  • Šaka rukole
  • 5–6 cherry paradajza, prepolovljenih
  • ½ krastavca, isečenog na kolutove
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Sok od ¼ limuna
  • Prstohvat soli i sveže mlevenog crnog bibera

Za dodatak:

  1. ½ šolje kuvane kinoe (oko 90 g skuvane)

Priprema

Kinoa se stavlja u cediljku i ispere pod mlazom hladne vode kako bi se uklonila gorka nota.

Stavite ½ šolje kinoe u mali lonac sa 1 šoljom vode ili bujona.

Foto: Shutterstock

Kuvajte na srednje jakoj vatri dok voda ne provri, zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte 12–15 minuta dok zrna ne postanu mekana i prozirna.

Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno još 5 minuta, a zatim viljuškom rastresite.

2. Marinada i priprema piletine:

Piletinu posolite i pobiberite sa obe strane.

U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, sitno seckani beli luk, dimljenu papriku i sok od limuna.

Prelijte piletinu marinadom i ostavite da odstoji 10–15 minuta (može i duže za jači ukus).

Zagrejte tiganj za grilovanje ili roštilj. Pecite piletinu 5–7 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju i dok unutrašnja temperatura ne dostigne 75°C.

Ostavite da odstoji 3 minuta pre sečenja.

3. Povrće sa roštilja:

Papriku, tikvicu i crveni luk posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem.

Foto: preentscreen/Youtube

Pecite na roštilju ili u tiganju 5–7 minuta dok povrće ne omekša i dobije lepu zlatnu boju, povremeno okrenite.

4. Priprema salate:

U činiji pomešajte rukolu, cherry paradajze i krastavac. Prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom, posolite i pobiberite. Lagano promešajte.

5. Sastavljanje tanjira:

Na tanjir stavite ½ šolje kuvane kinoe. Pored kinoe stavite povrće sa roštilja. Na drugu stranu stavite isečenu grilovanu piletinu. Dodajte svežu salatu sa strane ili preko piletine i povrća po želji.

2. Losos sa brokolijem i salatom od kelja

Sastojci (za 1 porciju)
Za losos:

  • 150 g fileta lososa
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • ½ čena belog luka, sitno iseckanog (po želji)
  • Sok od ¼ limuna

Za povrće:

  • 1 mala glavica brokolija, isečena na cvetiće
  • 1 srednja šargarepa, isečena na trakice ili kolutove
  • Prstohvat soli
Losos i druga masna riba: „Konzumiranje 2–3 grama omega-3 masnih kiselina dnevno, koje se nalaze u lososu, skuši i sardinama, može pomoći u smanjenju upale. Ako ne volite ribu, dodaci ishrani sa omega-3 mastima takođe mogu biti korisni“, zaključila je Dhokia. Foto: Shutterstock

Za salatu od kelja:

  • 1 šaka tanko seckanog kelja
  • ½ krastavca, isečenog na tanke kolutove
  • ½ crvenog luka, tanko isečenog
  • 2 kašike jogurta (običan, neslađeni)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Sok od ¼ limuna
  • Prstohvat soli i bibera

Dodatak:

Par kriški limuna za serviranje i dodatnu aromu

1. Priprema povrća:

Napunite mali lonac vodom i stavite paru-korpu ili cediljku za kuvanje na pari. Stavite brokoli i šargarepu u paru-korpu i poklopite.

Parite 5–7 minuta dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo i svetlo zeleno/oranžno. Posolite po ukusu i ostavite sa strane.

2. Priprema lososa:

Zagrejte rernu na 180°C ili tiganj za pečenje. File lososa posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem i belim lukom. Pecite u rerni 12–15 minuta (ili u tiganju 5–6 minuta sa svake strane) dok meso ne postane neprozirno i lako se odvaja viljuškom.

Foto: Tripod production

Po završetku, prelijte lososa sokom od limuna.

 Sastavljanje tanjira:

Na tanjir stavite pareni brokoli i šargarepu sa jedne strane.Pored povrća stavite pečeni losos. Sa strane dodajte salatu od kelja.

Po želji, poslužite sa kriškama limuna za dodatnu aromu i osveženje.

Saveti za maksimalan ukus i nutritivne vrednosti Losos možete marinirati kratko u maslinovom ulju, limunu i začinskom bilju (npr. kopar ili ruzmarin) pre pečenja za intenzivniji ukus.

Povrće na pari zadržava većinu vitamina i minerala; možete ga dodatno posuti malo semenki (suncokret, bundeva) za hrskavost.

Foto: Shutterstock

Salatu od kelja možete ostaviti da odstoji 5 minuta pre serviranja, tako da kelj malo omekša i upije dresing.

Kombinacija lososa, brokolija i kelja daje odličan balans proteina, vlakana i zdravih masti.

3. Ćuretina sa integralnim pirinčem i mešanim povrćem

Sastojci (za 1 porciju)
Za ćuretinu:

  • 150–200 g ćurećeg filea
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • Prstohvat dimljene paprike ili sušenog origana (po želji)

Za povrće:

  • 6–8 špargli, očišćenih i prepolovljenih
  • ½ crvene paprike, isečene na trakice
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Za salatu:

  • Šaka zelene salate
  • Šaka rukole
  • 2–3 mlada luka, isečena na tanke kolutove
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Sok od ¼ limuna
  • Prstohvat soli i bibera
Foto: IGY THE COOK

Za dodatak:

½ šolje integralnog pirinča (oko 90 g kuvano)


1. Priprema integralnog pirinča:

Stavite ½ šolje integralnog pirinča u mali lonac sa 1 šoljom vode. Dodajte prstohvat soli.

Kuvajte na srednje jakoj vatri dok voda ne provri, zatim smanjite vatru i poklopite. Kuvajte 30–35 minuta dok pirinač ne omekša i sva voda ne ispari. Sklonite sa vatre, ostavite poklopljeno još 5 minuta, a zatim viljuškom rastresite.

Foto: Shutterstock

File ćuretine posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem i belim lukom. Po želji dodajte dimljenu papriku ili origano.Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i pecite ćuretinu 5–7 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju i dok unutrašnja temperatura ne dostigne 75°C. Ostavite meso da odstoji 3–4 minuta pre sečenja kako bi ostalo sočno.

3. Priprema povrća:

U tiganju zagrejte kašičicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte špargle i papriku, posolite i pobiberite po ukusu. Kratko propržite 5–6 minuta dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo.

4. Priprema salate:

U činiji pomešajte zelenu salatu, rukolu i mladi luk. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite i pobiberite po ukusu, lagano promešajte.

Foto: Printscreen/Youtube/ Ольга Матвей

Na tanjir stavite ½ šolje kuvane integralnog pirinča. Pored pirinča stavite kratko proprženo povrće. Na drugu stranu stavite isečenu ćuretinu. Dodajte svežu salatu sa strane.

5. Mleveno meso (junetina) sa pečenim povrćem

Sastojci (za 1 porciju)
Za mleveno meso:

  • 150–200 g mlevene junetine (najbolje 90% mesa, 10% masnoće)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • ½ kašičice dimljene paprike
  • Prstohvat suvog origana ili timijana
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu

Za pečeno povrće:

  • ½ patlidžana, isečenog na kockice ili trakice
  • ½ tikvice, isečene na kolutove
  • ½ crvene paprike, isečene na trakice
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Prstohvat soli i bibera
Foto: Shutterstock

Za salatu:

  • ½ krastavca, isečenog na kolutove
  • 5–6 cherry paradajza, prepolovljenih
  • ½ crvenog luka, tanko isečenog
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Prstohvat soli i sveže mlevenog bibera

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C.

Patlidžan, tikvicu i papriku stavite u veću činiju, dodajte maslinovo ulje, so i biber.

Dobro promešajte, rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite 20–25 minuta, povremeno promešajte, dok povrće ne omekša i dobije blagu zlatnu boju.

Foto: Shutterstock

3. Priprema mlevene junetine:

U tiganju zagrejte kašičicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše. Dodajte mlevenu junetinu, posolite i pobiberite, dodajte dimljenu papriku i origano. Pržite 6–8 minuta, mešajući, dok meso ne porumeni i ne bude potpuno pečeno.

Foto: Shutterstock

4. Priprema salate:

U činiji pomešajte krastavac, paradajz i crveni luk. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Lagano promešajte da se sastojci sjedine.

 Saveti za maksimalan ukus i nutritivne vrednosti

Pečeno povrće možete začiniti i sa malo suvog ruzmarina ili timijana za aromu. Mlevena junetina može se kombinovati sa malo sitno seckane paprike ili paradajza dok se prži za dodatnu sočnost i ukus.

Foto: Shutterstock

Bulgur daje vlakna i sporije oslobađanje energije, a salata obezbeđuje svežinu i vitamine.

Za pikantniji obrok, dodajte prstohvat čilija u mleveno meso ili povrće.