Recept za domaću ljutenicu sa šargarepom i papričicama: Zimnica koja greje u hladnim danima

Ljubitelji pikantnih zalogaja znaju da prava domaća ljutenica nema zamenu, a ova verzija sa dodatkom šargarepe donosi savršen balans između ljutine i prirodne slatkoće povrća, pravi se lako a rezultat će vas oduševiti
Foto: Printscreen

Osnovne informacije:

Kuhinja: Domaća
Tip jela: Zimnica
Vreme pripreme: 15 min
Ukupno vreme pripreme: 2 h
Kalorije: 130 kcal na 100 grama
Broj porcija: 4 tegle od po 750ml
Težina pripreme: Lako

Foto: Printscreen

  Sastojci:

  • 2 kg. šargarepe
  • 250 gr ljute paprike
  • 2 glavice belog luka
  • peršunov i celerov list
  • 200-250 ml sirćeta slkohočnog l sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml. ulja
Foto: Printscreen

  Priprema:

  1. Šargarepu oljuštiti malo obariti 5-6 min. Ljutu papriku iseći sitno i ispržiti u ulju.
  2. Šargarepu ohladiti i seći na kolutove, dodati prženu papriku, celer , šećer, so, sirće i sitno seckan beli luk.
  3. Sve dobro izmešati. i pakovati u tegle, staviti pritiskaće i naliti presolcem i zatvoriti dobro.
  4. Rernu uključiti na 90-100 stepeni C na 90 min. gornji i donji grejač i staviti da se ohlade Spakovati u police sa ostalom zimnicom.

Napomena:

  • U ljutenicu možete staviti kašičicu konnzervansa i dobro izmešati i ostaviti do ujutru opromešati i zatvoriti čistim zatvaračima.