Kristina u Knez Mihailovoj pridaje najbolji ajvar u Srbiji: Otkrila nam je tajnu kakva treba da bude paprika da bi se dobio čaroban ukus

Šetajući Knez Mihailovom, otkrila sam čuveni ajvar Kristine Bajić i dobila njen tajni recept, sada ga delim sa vama
Foto: Privatna Arhiva

Šetajući ulicom Knez Mihailove, ne mogu a da ne primetim gužvu ispred jednog malog štanda. Na njemu se nalazilo sve – od sitnih kolača, kiflica i keksića, preko domaćih pita, do ručno pravljenih igračaka. Ipak, najveći red bio je pred delom gde se prodaje ajvar. Ljudi strpljivo čekaju, razmenjuju osmehe i razgovaraju dok žele da kupe ovu namirnicu.

Foto: Privatna Arhiva

Prišla sam štandu i ljubazno zamolila Kristinu Bajić, vlasnicu, da podeli svoj recept kako bismo ga preneli našim čitaocima.

Kristina se nasmejala i rekla: „Glavna caka je u paprici – mora biti 100% pečena, nikako barena, i to na šporetu na drva. Tek tada ajvar dobija pravi ukus i aromu.“

Foto: Privatna Arhiva

Tajna savršenog ajvara

Kristinin ajvar razlikuje se od svih drugih jer se paprika pažljivo peče i ručno obrađuje. Ovaj proces daje ajvaru bogatu, dimljenu aromu i prirodnu slatkoću koja se ne može postići kuvanjem.

Međutim, tu postoji i još jedan tajni sastojak, u pitanju je začin...

Kristina napominje i da je izbor paprike od presudnog značaja – najbolje su crvene, mesnate i sočne paprike koje su lokalnog porekla. Uz to, strpljenje je ključ: priprema ajvara traje, ali rezultat je čaroban.

Recept za ajvar po Kristininom načinu

Sastojci:

  • 5 kg crvene paprike (najbolje mesnate)
  • 500 g patlidžana
  • 200 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka
  • So po ukusu
  • Malo sirćeta (po želji, za očuvanje boje)
  • Po potrebi ljuta papričica, ako se sprema ljuti ajvar
Foto: Privatna Arhiva

Priprema:

Priprema paprika i patlidžana: Paprike i patlidžane dobro operite. Paprike peći na šporetu na drva ili u rerni, dok kožica ne dobije tamne mrlje i lako se ljušti. Patlidžane isto peći dok ne omekšaju.

Ljuštenje i seckanje: Kada se paprika i patlidžan ohlade, oljuštite ih i uklonite seme. Meso paprika i patlidžana sitno iseckajte ili sameljite u mašini za meso, zavisno od toga da li želite grublji ili glatkiji ajvar.

Foto: Privatna Arhiva

Kuvanje: U velikom loncu zagrejte ulje i dodajte smesu paprika i patlidžana. Polako dinstajte na tihoj vatri uz stalno mešanje, oko 1–2 sata, dok ajvar ne postane gust i kremast.

Foto: Privatna Arhiva

Začinjavanje: Na kraju dodajte sitno iseckan ili protisnut beli luk, so po ukusu i malo sirćeta ako želite da ajvar zadrži lepu crvenu boju.

Foto: Privatna Arhiva

Punjenje u tegle: Vruć ajvar sipajte u sterilizovane tegle, zatvorite poklopcem i okrenite naopako nekoliko minuta da se stvori vakum.

Čuvanje: Tegle držite na hladnom i tamnom mestu. Ajvar je idealan uz domaći hleb, pečeno meso, ili kao dodatak raznim jelima.

Foto: Privatna Arhiva

Kristinin savet: “Nikada ne žurite sa pečenjem paprike. Svaka paprika treba da dobije svoj trenutak na vatri – samo tako ajvar dobija pravu aromu i boju koja osvaja svakoga.“