Najlon torta: Kremasta i lagana, sprema se za 45 minuta, a idealna je za rođendane

Donosimo vam najbolji recept za Najlon tortu.
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Najlon torta je pravi klasik među tortama – lagana, kremasta i neodoljivo slasna. Posebno je omiljena za rođendane i svečane prilike jer kombinuje hrskavu koru od belanaca sa bogatim filom od žumanaca, čokolade i krem bananica. Iako je jednostavna za pripremu, njen ukus vraća u detinjstvo i garantuje da će nestati sa stola u trenu.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća, tradicionalna
  • Tip jela: torta, poslastica
  • Vreme pripreme: 45 minuta
  • Vreme pečenja/sušenja: 70–90 minuta
  • Ukupno vreme: oko 3,5–4 sata (sa hlađenjem)
  • Broj porcija: 12–15
  • Težina pripreme: srednja

Sastojci

Kora:

  • 7 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 kašičica alkoholnog sirćeta

Fil:

  • 7 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 120 g skroba (gustina)
  • 1 l mleka
  • 250 g maslaca (ili margarina)
  • 40 g šlaga u prahu
  • 100 ml mleka
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 10 krem bananica

Za dekoraciju:

Šlag (po želji)

Priprema

Priprema kore:

  • Uključiti rernu na 150 °C.
  • Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer (mutiti oko 10 minuta).
  • Na kraju dodati sirće i još jednom kratko umutiti.
  • Pleh dimenzija oko 35 × 25 cm obložiti papirom za pečenje, ivice premazati uljem i izliti smesu.
  • Peći/sušiti koru 70–90 minuta, u zavisnosti od rerne. Nakon toga ostaviti još malo u ugašenoj rerni.
  • Izvaditi i potpuno ohladiti.

Priprema fila:

  • Od 1 l mleka odvojiti malo, pa u njemu razmutiti žumanca, šećer i skrob.
  • Ostatak mleka staviti da provri, pa dodati pripremljenu smesu i kuvati dok se ne zgusne.
  • Skinuti sa vatre, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.
  • Umutiti ohlađeni puding od žumanaca, pa dodati omekšali maslac i sve dobro sjediniti.
  • Umutiti šlag sa mlekom i postepeno ga dodavati filu, dobro izmešati.
  • Podeliti fil na dva dela: u jedan dodati otopljenu čokoladu, a u drugi sitno seckane krem bananice.

Sklapanje torte:

  • Na ohlađenu koru naneti prvo jedan deo fila, zatim drugi.
  • Po želji bogato dekorisati šlagom.
  • Tortu obavezno dobro ohladiti u frižideru minimum 3–4 sata pre sečenja.

(Domaći recepti)

This browser does not support the video element.

Pita torta sa višnjama  Izvor: Instagram/yuliia.senych