Kada u domaćinstvima zamiriše pečena paprika i paradajz, jasno je da je vreme za zimnicu. Među mnogim njenim specijalitetima, pinđur Slavice Rokvić, udvoice Marinka Rokvića, zauzima posebno mesto u njenom domu, jer ga svi ukućani obožavaju! A tajna tako dobrog ukusa krije se u receptu njene majke Milke po kojem ga već godinama unazad pravi.
- Gotov pinđur. Malo truda i muke, ali vredelo je. Smederevac, najlepši ukusi na ovom šporetu. A recept za pinđur moje majke Milke za mene je najlepši - napisala je je Slavica Rokvić na svom Instagram profilu, a potom je otkrila i detaljan način pripreme.
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska, domaća
- Tip jela: Zimnica / namaz
- Vreme kuvanja: oko 120 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 3–4 sata
- Kalorije po porciji (1 kašika): oko 35 kcal
- Količina: 8–10 tegli (od 370 ml)
- Nivo težine pripreme: Srednje
Sastojci:
- 6 kg crvenog paradajza
- 6 kg patlidžana
- Pečene crvene paprike (seckane, količina po želji)
- Seckani beli luk (po ukusu)
- 1 l biljnog ulja
- So (po ukusu)
- Šećer (po ukusu)
Priprema:
1. Prvo ispecite paradajz i patlidžan, zatim oljuštite i iseckajte i stavite u veliku šerpu da se krčka na športu.
2. Kada smesa omekša, dodaju se iseckane pečene paprike i nastavlja se dugo mešanje, sve dok varjača ne otkrije dno šerpe.
3. Posebno zagrejano ulje dodaje se u smesu, a zatim i so, šećer, sirće i beli luk.
4. Vruć pinđur sipa se u tegle.
5. Tegle se nakratko ostavljaju u rerni da bi se pasterizovale i očuvale bez konzervansa.
- Ako ga budete spremali s ljubavlju, 100% će vam uspeti. Srećno - iskreno je poručila Slavica.