Pinđur Slavice Rokvić bez konzervansa: Godinama ga pravi po starinskom receptu svoje majke

Već je dobro poznato da je Slavica Rokvić odlična domaćice, te obavezno isprobajte i njen recept za pinđur!
Pinđur Slavice Rokvić Foto: Printscreen Instagram

Kada u domaćinstvima zamiriše pečena paprika i paradajz, jasno je da je vreme za zimnicu. Među mnogim njenim specijalitetima, pinđur Slavice Rokvić, udvoice Marinka Rokvića, zauzima posebno mesto u njenom domu, jer ga svi ukućani obožavaju! A tajna tako dobrog ukusa krije se u receptu njene majke Milke po kojem ga već godinama unazad pravi.

- Gotov pinđur. Malo truda i muke, ali vredelo je. Smederevac, najlepši ukusi na ovom šporetu. A recept za pinđur moje majke Milke za mene je najlepši - napisala je je Slavica Rokvić na svom Instagram profilu, a potom je otkrila i detaljan način pripreme.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska, domaća
  • Tip jela: Zimnica / namaz
  • Vreme kuvanja: oko 120 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 3–4 sata
  • Kalorije po porciji (1 kašika): oko 35 kcal
  • Količina: 8–10 tegli (od 370 ml)
  • Nivo težine pripreme: Srednje

Sastojci:

  • 6 kg crvenog paradajza
  • 6 kg patlidžana
  • Pečene crvene paprike (seckane, količina po želji)
  • Seckani beli luk (po ukusu)
  • 1 l biljnog ulja
  • So (po ukusu)
  • Šećer (po ukusu)

Priprema:

1. Prvo ispecite paradajz i patlidžan, zatim oljuštite i iseckajte i stavite u veliku šerpu da se krčka na športu.

Prvo se krčka patlidžan i paradajz Foto: Printscreen Instagram

2. Kada smesa omekša, dodaju se iseckane pečene paprike i nastavlja se dugo mešanje, sve dok varjača ne otkrije dno šerpe.

U pinđur su dodate paprike Foto: Printscreen Instagram

3. Posebno zagrejano ulje dodaje se u smesu, a zatim i so, šećer, sirće i beli luk.

4. Vruć pinđur sipa se u tegle.

Tegle se stavljaju u rernu radi pasterizacije Foto: Printscreen Instagram

5. Tegle se nakratko ostavljaju u rerni da bi se pasterizovale i očuvale bez konzervansa.

- Ako ga budete spremali s ljubavlju, 100% će vam uspeti. Srećno - iskreno je poručila Slavica.