Predlog za ručak: Tursko jelo "Onesvešćeni imam" je obrok koji nećete zaboraviti, vrhunac gurmanluka

Prema narodnom predanju, jedan imam je bio toliko oduševljen ukusom ovog jela da se od uživanja onesvestio, zbog toga je ovo ukusno jelo dobilo ime
Recept za punjeni patlidžan poznat kao Onesvešćeni imam Foto: Printscreen/ youtube/ Binin Sahan

Ovo je pravi raritet turske kuhinje koji je našao ljubitelje i kod nas. U pitanju je jelo koje se zove "Imam se onesvestio" ili "Onesvešćeni imam". Reč je o punjenom patlidžanu. Ovo je posno jelo.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Turska, mediteranska
  • Tip jela: Glavno jelo / posno jelo (može i prilog)
  • Vreme pripreme: oko 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 15 min (sa pečenjem)
  • Kalorije: ~ 200–250 kcal po porciji (1 punjeni patlidžan)
  • Broj porcija: 4–6 (u zavisnosti od veličine patlidžana)
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Potrebno je za 6 osoba:

  • 6 komada patlidžana
  • 6 glavica luka
  • 3 zelene paprike
  • 7 komada paradajza
  • 6 čena belog luka
  • so
  • suvi začin
  • biber
  • crvena mlevena paprika
  • 1 čajna kašika paste od paradajza
  • nekoliko grančica peršuna
  • maslinovo ulje
Izdubljeni patlidžan napuniti filom i zapeći u rerni Foto: IGY THE COOK

Priprema: 

  1. Zagrejemo ulje na tiganju.
  2. Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi.
  3. Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite patlidžane u vrelom ulju sa svih strana dok ne postane zlatno braon boje.
  4. Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja.

Pripremite fil:

  1. Iseckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju.
  2. Iseckajte beli luk pa ga dodajte crnom luku.
  3. Zatim dodajte sitno seckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi.
  4. Dodajte i oljušteni, sitno seckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka.Sve začine dodajte na samom kraju. Dodajte i pastu od paradajza.
  5. Promešajte pa dodajte i seckan, svež peršun.
  6. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
  7. U plehu poređati patlidžane, raseći ih po dužini i filovati napravljenim filom.
  8. Patlidžane pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.