Zdravi začini
Začini za vitkiji stas: Rešite se viška kilograma na prirodan način!
Miris ruzmarina odličan je saveznik u borbi protiv demencije, a može pomoći i u održavanju vitke linije
Izvor: Katarina Vasiljevic
Da li želite da na prirodan način ubrzate metabolizam i rešiti se pokojeg kilograma viška, probajte da koristite neke od ovih začina jer su nučnici u mnogobrojnim istraživanjima potvrdili da blagotvorno deluju na naše zdravlje i pomažu u održavanju vitke linije.
5 razloga zašto se gojite na stomaku - Ako ih se ne odreknete, zaboravite na lep struk!
Đumbir
Iako je najpoznatiji po svojim lekovitim svojstvima, đumbir je odličan i za mršavljenje. U sebi sadrži kapsaicin, molekul iz crvene paprike zbog kojeg je ona ljutog ukusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati čaju, sosu za salatu ili raznim sosevima, a zbog sastojaka duže ćete se osećati sitima. Dakle, to je još jedna prednost ako želite smršati.
Peršun
Jedan od najobičnijih i nama najpoznatijih začina svakako je peršun. Nepotrebno je napominjati kako ga za sve možete koristiti, jer dobro je da ga koristite što češće, budući da su malezijski naučnici utvrdili kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih materija.
Maska za lice od peršuna - Efikasan domaći preparat za masnu kožu!
Beli luk
Beli luk je prirodni lek, čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i kada želimo da smanjimo struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na primeru miševa da luk utiče na mršavljenje. Nutricionistica Cynthia Pasquella preporučuje da luk stavite u zelene sokove i popijete jednu čašu na dan.
Dve hiljade godina stara tradicija: Napravite mešavinu tri začina koja sprečava rak!
Ruzmarin
Miris ruzmarina odličan je saveznik u borbi protiv demencije, a može pomoći i u održavanju vitke linije. British Journal of Nutrition piše kako kiselina iz ruzmarina može sprečiti debljanje i istovremeno ubrzava nivo glukoze u krvi tokom noći, dok ne jedemo. Istraživanje, koju su sproveli naučnici sa univerziteta linois, pokazalo je da ruzmarin (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod dijabetesa tipa 2. Dodajte ružmarin na jaje, piletinu, jagnjetinu i ostala jela, i koristite uz maslinovo ulje.
Kurkuma
Glavni sastojak kurkume, kurkumin izuzetno je dobar za prevenciju mnogih bolesti, i pomaže u lečenju nekih stanja. Kurkuma je jak antioksidans koji ubrzava metabolizam. Možete ga koristiti u marinadama i gulašima ili staviti direktno na piletinu.
OVDE otkrijte sva lekovita svojstva kurkume - Sprečava rak i čuva srce!
Čili-papričice
Ako želite da smršate, u ishranu biste trebali uneti čili-papričice. Naučnici kažu da upravo one ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju sagorevanja masti. Do tog zaključaka naučnici su došli nakon istraživanja o uticaju čili-papričica na ishranu. Uočeno je da ljudi koji su redovno konzumirali papričice imali vitkiju liniju. Isti efekat imale su i vrste nešto blažih papričica, ali ipak dovoljno pikantnih.
Kajenska paprika
Kajenska paprika, latinskog naziva Capsicum annuum, već se godinama koristi kao začin, ali i lek. Naime, kad je konzumirate, terate organizam da koristi više energije i kiseonika te tako trošite kilograme. Istraživanje univerziteta Perdue pokazalo je kako su ispitanici imali manju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Dakle, idealno ako želite da smršate. Kajensku (mevenu) papriku možete koristiti u mnoga jela.
Jedina stvar koju ne smete da radite kad smršate - Skinula 10 kg, pa napravila fatalnu grešku! (FOTO)
Cimet
Naučnici na univerzitetu Penn otkrili su kako dodavanje cimeta hrani može smanjiti nivo insulina za 20 posto. Takođe može smanjiti nivo triglicerida za 30 posto što je važno za zdravlje srca i prevenciju srčanog udara.
Gorušica
Ako volite više ljutkaste ukuse, gorušica je odličan izbor, jer takođe podstiče rad metabolizma. Naučnici s instituta Oxford Polytechnic zaključili su da jedna kašičica ljutog senfa može ubrzati metabolizam za 20 do 25 posto nekoliko sati nakon obroka.