Lenja pita sa jabukama: Mirisna poslastica koja vraća u detinjstvo

Mirisna, sočna i nostalgična – prava domaća poslastica koju svi vole
Foto: Thinkstock

Spoj jednostavne pripreme i domaćeg ukusa čini ovu pitu idealnom za svaku priliku – bilo da je posluženje za goste, slatkiš posle ručka ili užina uz šolju kafe ili čaja.

Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 35-40 minuta
Ukupno vreme: oko 1 sat
Broj porcija: 6-8 osoba
Nivo težine: Lako

Lenja pita Foto: Printscreen/youtube/aurora recepti

  Sastojci:

Za testo:

  • 500 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 180 g putera ili margarina (omekšalog)
  • 2-3 kašike kisele pavlake
  • Prstohvat soli
  • Rendana korica 1 limuna (po želji)

Za fil:

  • 800 g rendanih jabuka
  • 2-3 kašike šećera (ili po ukusu)
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašika griza (ili mlevenih oraha – po želji)
  • Sok od pola limuna

Za posipanje:

  • Prah šećer (po želji)

Priprema:

Zamesite mekano, glatko testo Foto: Shutterstock / Instagram

Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte omekšali puter, jaje, šećer, pavlaku i koricu limuna. Zamesite mekano, glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Testo podelite na dva jednaka dela i ostavite ga da odmori u frižideru 10-15 minuta.

Priprema fila: Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte sok od limuna, šećer, cimet i griz. Sve dobro promešajte i ostavite nekoliko minuta da griz upije višak soka. Ako su jabuke veoma sočne, blago ih ocedite.

Ako su jabuke veoma sočne, blago ih ocedite Foto: Shutterstock

Oblikovanje i pečenje: Jedan deo testa razvucite i stavite u podmazan ili papirom obložen pleh (dimenzije otprilike 30x20 cm). Preko rasporedite ravnomerno pripremljen fil. Prekrijte drugim delom razvučenog testa. Po površini izbockajte viljuškom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Serviranje: Kada se pita prohladi, pospite je prah šećerom i isecite na kocke ili štangle. Može se služiti topla ili hladna, uz šolju čaja, kafu ili kao desert nakon ručka.

Napomene:

  • Možete dodati mlevene orahe ili suvo grožđe u fil, kao i vanilu u testo za dodatnu aromu.
  • Lenja pita može da stoji nekoliko dana u zatvorenoj kutiji, a ukus joj ostaje čak i lepši sutradan.

Prijatno!