Letnji desert u čaši sa voćem i jogurtom: Može biti i zamena za laganu večeru ili doručak

Letnja poslastica koja se pravi bez pečenja, brzo i sa puno ukusa
Foto: Printscreen Instagram

Priprema osvežavajućeg deserta u čaši traje svega 15 minuta, a savršen je za tople letnje dane. Može se poslužiti odmah ili rashladiti pre serviranja. Pogodan je i za porodične ručkove i za brze poslastice u gostima.

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća, letnja

Tip jela: desert

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme hlađenja (opciono): 10–15 minuta u frižideru

Ukupno vreme: oko 15–30 minuta

Broj porcija: 6 osoba

Nivo težine: lako

Osvežavajući desert u čaši savršen je za tople letnje dane Foto: Printscreen Instagram

  Sastojci:

Za podlogu:

  • 150 g mlevenog keksa (plazma, petit beurre ili po izboru)
  • 50 g putera (ili biljnog namaza), istopljenog
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa

Za kremu:

  • 400 g grčkog jogurta
  • 2 kašike meda ili javorovog sirupa
  • Korica od pola limuna (opciono, za svežinu)

Za dekoraciju:

  • Miks šumskog voća (maline, borovnice, kupine, ribizle – sveže ili odmrznute)
  • Listići nane ili rendana bela čokolada (opciono)

Priprema:

Priprema podloge:

Rasporedite podlogu u 6 staklenih čaša Foto: Printscreen Instagram

U manjoj činiji pomešajte mleveni keks, istopljen puter i med (ili javorov sirup). Mešajte dok ne dobijete ujednačenu, vlažnu smesu. Smesa bi trebalo da se lako sabija, ali da ne bude previše masna.

Rasporedite podlogu u 6 staklenih čaša, ravnomerno pritiskajući kašikom kako biste dobili kompaktan sloj.

Pravljenje kreme:

Rasporedite kremu preko keksa u svakoj čaši Foto: Printscreen Instagram

U drugoj činiji sjedinite grčki jogurt, med (ili sirup) i, po želji, rendanu koricu limuna. Dobro promešajte dok ne dobijete gladak, kremast fil.

Rasporedite kremu preko keksa u svakoj čaši – možete koristiti kašiku ili poslastičarski špric za uredniji izgled.

Dekorisanje i serviranje:

Na vrh svake čaše dodajte šumsko voće. Ako koristite zamrznuto voće, ostavite ga par minuta na sobnoj temperaturi da se delimično odledi pre dekoracije.

Na vrh svake čaše dodajte šumsko voće Foto: Printscreen Instagram

Po želji ukrasite listićima nane ili malo rendane bele čokolade.

Napomene:

  1. Ovaj desert se može poslužiti odmah, ali je još bolji ako se rashladi 10–15 minuta u frižideru.
  2. Umesto grčkog jogurta možete koristiti mešavinu jogurta i mascarpone sira za bogatiji ukus.
  3. Mogu se koristiti i drugo voće: breskve, jagode, mango ili dinja.
  4. Desert je odličan i za poneti – sipajte ga u teglice sa poklopcem i ponesite na posao ili piknik.

Prijatno!