Makedonski ajvar: Priprema korak po korak, nema greške, uspeva svima i traje do sledećeg leta

10 kilograma prvoklasnog ajvara možete da napravite kod svoje kuće, ali će vam za pripremu biti potrebna 2 dana
Kako se pravi makedonski ajvar korak po korak Foto: Shutterstock

Septembar je tradicionalno vreme za pripremu zimnice, a zimnica se ne može zamisliti bez ajvara. Makedonski ajvar se smatra jednim od najukusnijih, a mi vam donosimo kompletan recept. 

Da biste napravili najbolji ajvar, potrebno je kupiti mesnate, suve i paprike slatkog ukusa, a to su Kurtovska kapija i Slonovo uvo.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Balkanska (posebno srpska, makedonska)
  • Tip jela: Zimnica
  • Vreme pripreme: 2–3 sata (zavisno od količine i metode pripreme)
  • Ukupno vreme pripreme: 2 dana 
  • Broj porcija ako ima 10 kg ajvara: Približno 100 porcija (računajući 100 g po porciji)
  • Težina pripreme: Zahtevno 
  • Kalorije po porciji: Oko 120–150 kcal na 100 g

Sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika Slonovo uvo ili Kurtovska kapija. 
  • 3 velika plava patlidžana;
  • 5 dcl ulja;
  • so po želji;
  • 1 velika kašika šećera.


Priprema:

  1. Paprike dobro operite.
  2. Svaku papriku ispecite na ringli Smederevca ili je ispecite u rerni. 
  3. Odmah nakon pečenja paprike stavljajte u plastičnu kesu kako bi se dobro potparila i kako bi joj se kora lako skidala.
  4. Kada sve ispečete i kada se paprike ohlade, svakoj skinite kožicu, odstranite peteljku i uklonite semenke. 
Svaku papriku očistite od semenja i kožice Foto: Shutterstock
  •  Čiste paprike slažite u mrežasti čak za luk ili krompir, pa ih okačite o drvo i ostavite do sutra da se ocede. 
  • Sutradan paprike sameljite na mašini za mlevenje mesa. 
  • Isto to uradite i sa patlidžanom. 
  • Samleveni patlidžan i papriku stavite u veliki lonac. uključite ringlu i lagano kuvajte. 
  • Mešajte što češće, vatra ne sme da bude jaka.
  • Postepeno, tokom kuvanja dodajite po 1dcl ulja na svakih 20 minuta.
  • Ulje ne sme izbiti na površinu, pa redovno mešajte ajvar. 
  • Zadnjih 20 minuta kuvanja dodajte šećer i so po želji, pa kuvajte još. 
  • Ukoliko kada mešate ajvar vidite dno šerpe, znači da se ovaj namaz dobro ukuvao i da može da se skloni sa ringle.
  • Pred sam kraj stavite so i šećer Foto: Shutterstock
  • ALi pre sklanjanja izdvojite malo ajvara na tanjir, pa sačekajte da se ohladi. 
  • Kada se ohladi probajte ajvar i vidite da li treba da dodate još soli ili da li treba još da se ukuva. 
  •  Dok je ajvar još uvek na ringli, vi spremite tegle. 
  • Prvo svaku teglu ponovo operite, a potom je stavite da se cedi. 
  • Sve tegle prebacite u rernu koja je uključena na 50 stepeni Celzijusa.
  • Gotov vreo ajvar sipajte u vrele tegle. 
  • Na vrh stavite po 1 malu kašičicu ulja.
  • Zatvorite novim poklopcem ili stari dobro operite i sterilišite.
  • Sve tegle vratite u vrelu rernu i ostavite da stoje na 50 stepeni još oko sat vremena. 
  • Isključite rernu i ostavite da se tegle prirodno ohlade. 
  • Tegle spakujte u ostavu i koristite ih po potrebi.
  • U vrele tegle sipajte vreo ajvar, na vrh stavite kašičicu ulja, sve zatvorite i ostavite da se ohlade. Foto: Letina kuhinja