Sočna i mekana juneća džigerica u bogatom kremastom saftu od vina: Služi se u luksuznim restoranima

Ovo jelo ne samo da je brzo i jednostavno za pripremu, već će vas osvojiti punim ukusom koji se savršeno slaže uz tanjir makarona i čašu crvenog vina
Foto: preentscreen/Instagram

Juneća džigerica je nepravedno zapostavljen, ali izuzetno hranljiv i ukusan sastojak, posebno kada se pripremi s pažnjom i u društvu finih aroma. U ovom receptu donosimo način da je pretvorite u pravo gurmansko zadovoljstvo – sočna i mekana džigerica u bogatom kremastom saftu sa vinom, senfom i majčinom dušicom. 

Sastojci:

  • 500 g juneće crne džigerice
  • 40 g putera
  • 150 g crnog luka
  • 100 ml belog vina
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašika senfa
  • 2–3 grančice sveže majčine dušice
  • So i mleveni crni biber, po ukusu
  • 250 ml vode
  • Kuvane sitne makarone za serviranje
Foto: Printscreen Youtube/ Moja kuhinja Tanja

Priprema:

Sitno iseckajte crni luk. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte puter dok se ne otopi i zapeni, pa dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast i blago karamelizovan. Posolite ga tokom prženja.

Dok se luk prži, džigericu isecite na tanke režnjeve. Dodajte ih u tiganj sa lukom i kratko propržite sa obe strane dok ne porumene.

Skinite listove majčine dušice sa grančica i dodajte ih u tiganj. Po ukusu dodajte so i biber.

Gustina safta:

Pospite sve brašnom, promešajte dobro da se brašno sjedini sa masnoćom, pa zalijte belim vinom. Promešajte da se deglazira tiganj (pokupi sve ukuse sa dna).

Dodajte 250 ml vode, smanjite vatru i ostavite da se krčka poklopljeno oko 30 minuta, dok džigerica ne omekša i sos se ne zgusne.

Kada je džigerica mekana, dodajte kiselu pavlaku i senf. Dobro promešajte i ostavite još 2 minuta da se sve sjedini. Skinite sa vatre.

Na tanjir stavite kuvane sitne makarone, a preko njih poslužite džigericu u kremastom sosu. Po želji dekorisati sa svežim grančicama majčine dušice.