Ovako se pravi originalna tzatziki salata: Možete je koristiti kao prilog ili kao namaz

Tzatziki je grčka salata kao stvorena za vrele letnje dane, osvežava, rashlađuje i ide uz sve
Foto: Profimedia

Tzatziki salata je grčko jelo, koje se često koristi kao prilog ili sos.

Sastojci:

  • grčki jogurt,
  • krastavac,
  • beli luk,
  • maslinovo ulje,
  • mirođija,
  • so.
Tzaziki se može koristiti kao prilog ili sos Foto: Profimedia

Priprema:

1. Priprema krastavca:
Krastavac se oljušti, očisti od semena i izrenda. Zatim se posoli i ostavi da se ocedi od viška vode, najbolje u cediljki.

2. Priprema ostalih sastojaka:
Beli luk se sitno isecka ili izgnječi. Mirođija se isecka na sitno.

3. Mešanje:
U činiji se sjedini grčki jogurt, oceđeni krastavac, beli luk, mirođija i maslinovo ulje. Po želji se doda so i biber.

4. Hlađenje:
Salata se dobro promeša i ostavi u frižideru da se ohladi i da se ukusi sjedine.

Dodatni saveti:

Za bolji ukus, možete koristiti gušći grčki jogurt ili procediti običan jogurt kroz gazu.
Preporučuje se da krastavac dobro iscedite od vode kako salata ne bi bila previše retka.
Tzatziki se može poslužiti kao salata uz meso sa roštilja, ribu ili kao preliv za razne đakonije.
Možete dodati i malo sirćeta za dodatnu kiselost.