Pravila "Mediteranske dijete": Hranite se ovako svaki dan i prepolovićete se

Pravila Mediteranske dijete veoma su jednostavna i daju odlične rezultate.
Foto: Printscreen/youtube/ RTS ordinacija

Španska dijeta (poznata i kao "mediteranska dijeta" u španskom stilu) oslanja se na principe tradicionalne ishrane mediteranskog regiona, ali u svom originalnom španskom obliku akcenat stavlja na prirodne, sveže namirnice, umerenost, i uravnotežen unos kalorija. Dijeta je pogodna i za mršavljenje i za opšte zdravlje.

Foto: Shutterstock

Osnovna pravila španske dijete:

  • Tri glavna obroka dnevno + 1–2 užine
  • Doručak, ručak i večera su obavezni, sa zdravim užinama između.
  • Najobimniji obrok je ručak, dok je večera lagana.

Voće i povrće su osnova

  • Minimum 5 porcija dnevno.
  • Povrće je često glavni deo ručka i večere.
  • Voće se koristi kao užina i dezert (umesto slatkiša).

Maslinovo ulje je glavni izvor masti

  • Koristi se za kuvanje i kao dresing.
  • Izbegavaju se zasićene masti i margarin.

Proteini iz ribe, jaja, mahunarki i povremeno mesa

  • Riba (posebno plava riba poput sardine, lososa, tunjevine) 2–3 puta nedeljno.
  • Jaja i mahunarke (pasulj, leblebije, sočivo) redovno.
  • Crveno meso retko, belo meso (piletina, ćuretina) umereno.

Mlečni proizvodi u malim količinama

  • Jogurt, kiselo mleko i sirevi – najbolje fermentisani i sa niskim udelom masti.
  • Obično se jedu uz doručak ili užinu.

Integralne žitarice i hleb umesto rafinisanih

  • Hleb, pirinač, palenta, testenina – poželjno u integralnoj varijanti.
  • Hleb se jede u malim količinama uz obrok (ne kao glavni obrok).

Voda kao osnovno piće

  • Gazirana i zaslađena pića se izbegavaju.
  • Crveno vino se može konzumirati umereno (1 čaša dnevno, opcionalno).

Izbegavanje industrijske hrane i prerađevina

  • Bez brze hrane, slatkiša, grickalica i gotovih jela.
  • Šećer i beli hleb se gotovo potpuno izbacuju.

Fizička aktivnost svakodnevno

  • Šetnje, vožnja bicikla, ples ili lagane vežbe su deo dnevne rutine.

Razlika između nordijske i mediteranske dijete

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, govorio je u Jutarnjem programu o tome koja je osnovna razlika između nordijske i mediteranske dijete, kao i šta čini ishranu najzdravijom. Takođe se osvnuo i na česte greške koje pravimo dok pokušavamo da smršamo ili poboljšamo svoje prehrambene navike.

Foto: Printscreen Youtube / PRVA

 "Postoji veoma bitna razlika između ove dve dijete, a ona se krije u masnoćama. Mediteranska dijeta sadrži maslinovo ulje, dok nordijska koristi ulje uljane repice. Oba ulja imaju isti lipidni sastav, koriste najzdravije masnoće. Samo po tipu ulja se razlikuju, ali svakako obuhvataju kvalitetne i zdrave masnoće, pune omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kvalitetne omega-3 i omega-6 masne kiseline imaju veliki uticaj na status krvnih sudova. I nikako ne smemo preterivati sa unosom šećera", započeo je doktor Perišić, pa dodao:

"Pogledajte vi nekoga sa Mediterana, oniži je, možda punačak, ima stomak, dok je Skandinavac šlank. Ali po učestalosti hipertenzije i infarkta, oni su slični. I mnogo se u poslednje vreme istražuje da li prekomerna težina utiče na aterosklerozu ili slične probleme. Utvrđeno je da tip masnoće utiče, ali gojaznost, i ne toliko. Čovek može da ima 10-15 kilograma viška i neće imati veći zdravstveni problem", objasnio je doktor.

"Pogledajte vi i Grke, i nordijske narode. Tri puta nedeljno jedu ribu, i jedni, i drugi. Pa zatim, integralne žitarice i ovsene pahuljice i piju mleko, ali sa malo masti. Pa povrće! Dosta ga koriste obe kuhinje. To su i salate, zelena salata, rukola, radič, rotkvice, mladi luk, to se sve jede pre 'udarne' klope dana. I uneli smo vlakna, masne kiseline, sve to što protektivno deluje na organizam", zaključio je naš čuveni gastroenterolog.

This browser does not support the video element.

Zajedno napredujemo na zelenom putu Izvor: Kineska medijska grupa