Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 ml toplog mleka
- 100 ml tople vode
- 30 ml ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Za premazivanje lepinja:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- po potrebi susam
Priprema:
U vanglicu staviti brašno, dodati suvi kvasac, so i šećer pa promešati. Ubaciti ulje i mešavinu mleka i vode. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz vrlo malo dodavanja brašna umesite testo. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjsklom krpom i ostaviti da se testo duplira.
Odgovarajući pleh prekriti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu. Loptice testa poređati u pripremljeni pleh, koji se prekrije kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da lepinje narastu. Narasle lepinje premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih obilno posuti sa susamom. Ponovo ih premazati sa mešavinom žumanceta i mleka, tako vam se susam neće "razleteti" na sve strane kada ih jedete. Staviti lepinje da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 25 minuta sve dok ne dobiju lepu rumenu boju. Pečene lepinje prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih u plehu dok se malo ne prohlade, pa ih poslužite.
Prijatno!