Način na koji Grci prave slatku pitu je hit: Ništa lakše, a kolač na stolu za 30 minuta
Portokalopita je najlepši Grčki kolač, ali malo ko zna da ga je lako napraviti
Objavljeno: 22.02.2025. 18:40h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Potrebno je:
- 500gr kora za pitu
- 4-5 jaja
- 250gr šećera
- 2 vanil šećera
- 400gr kiselog mleka
- 1 kašika kore narandže
- 200ml soka od narandže
- 200ml ulja
- 1 prašak za pecivo
Preliv:
- 450ml vode
- 300gr šećera
- 1 štapić cimeta
- 200ml soka od narandže
Priprema: Umutite jaja, šećer, vanil šećer, kiselo mleko, koru narandže izrendanu, sok od naradndže, ulje, prašak za pecivo. U tu smesu umutite i iseckane kore za pitu. Zatim kolač ispecite u rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 50 minuta. Ohlađen kolač preliti vrelim sirupom od vode, šećera, cimeta i soka pomoranže.