Sa 50 izgledaju kao da imaju 25: Žene iz Japana se ne goje, povrće seku u listove, a 1 namirnicu nikad ne jedu

Glavni razlog njihovog izuzetnog izgleda i dugovečnost leži u njihovom načinu ishrane.

Objavljeno: 23.02.2025. 10:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Japanke su odavno poznate kao jedne od najlepših i najelegantnijih žena na svetu. Sa 30 godina izgledaju kao da imaju 18, a sa 40 kao da imaju 25.

Bogata ishrana

Mnogi misle da Japanci jedu samo suši, ali njihov jelovnik je mnogo raznovrsniji. Osim ribe, u njihovoj ishrani se nalaze morski plodovi, trave, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj. Jela visokog kaloričnog sadržaja i brza hrana retko se mogu videti u njihovoj ishrani. Oni se pridržavaju principa sezonskih i svežih namirnica, pa zimi konzumiraju meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti preferiraju morske plodove, hladne supe i salate.

foto: Shutterstock

Zdrav način pripreme hrane

U Japanu, hrana se obično sprema na zdrav način – barenjem, grilovanjem, kuvanjem na pari i dinstanjem sa minimalnom količinom ulja. Povrće se često seče na tanke listove kako bi se što manje termički obradilo i očuvala hranljivost. Prirodna lepota, boja i ukus hrane su im izuzetno važni, pa pažljivo biraju začine i trudeće se da ne preteraju u količinama koje bi mogle opteretiti stomak.

foto: Shutterstock

Spori ritam ishrane

Za Japanke, konzumiranje hrane predstavlja pravi ritual. Jedu polako, u malim zalogajima i manjih porcijama. Jela se retko dekoriraju jer je naglasak na prirodnom izgledu hrane, a kombinovanje više različitih jela na jednom tanjiru smatra se nedostatkom ukusa.

Pirinač kao osnovni sastojak

Pirinač je ključni sastojak gotovo svakog japanskog obroka, obično pripremljen sa malo soli i maslaca.

foto: Shutterstock

Raznovrsni doručak

Doručak u Japanu obavezno uključuje raznovrsne namirnice i nekoliko malih porcija. Obično se sastoji od ribe, pirinča, omleta, miso supe, soje i povrća, uz čaj.

Minimalno slatkiša

Japanci retko jedu deserte, a kada to rade, obično su u pitanju mali porcionirani slatkiši sa niskim nivoom šećera, poput moki sladoleda od pirinča. Ne priređuju bombastične torte ili kolače, a njihova ishrana doprinosi ravnom stomaku.